Hlavní obsah

Nový „otloukánek” ve vládě. Na koho a proč křičí Andrej Babiš

Foto: Michal Doležal/ČTK

Že premiér Andrej Babiš bývá v komunikaci ostřejší, si teď vyzkoušel nový ministr dopravy.

Reklama

Premiér Andrej Babiš má ve vládě nového „otloukánka”. Na pomyslný black list se dostal ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který musí dokola vysvětlovat, jak to bude s vybíráním mýta v následujících letech.

Článek

Nový mýtný systém konsorcia CzechToll/SkyToll, který má být spuštěný od konce letošního roku a nyní běží ve zkušebním provozu, totiž blokuje rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten zakázal plnění mýtné smlouvy s odkladem o rok. Ministerstvo dopravy teď může buď zahájit provoz nového mýtného systému s tím, že smlouva může přestat platit rok poté, co skončí řízení u ÚOHS, nebo zůstat u starého systému provozovaného firmou Kapsch.

Ministerstvo dopravy proti tomu podalo rozklad, zároveň ovšem pro jistotu připravuje další tendr. Nový provozovatel mýta do vybudování a přípravy systému zatím investoval 2,6 miliardy korun a hrozí, že se celý podnik utopí v táhlých a komplikovaných soudních sporech.

Kremlíka v týdnu kvůli mýtu „grilovali” opoziční poslanci na plénu Sněmovny. A další kolo vysvětlování a ubezpečování, že nedojde k výpadkům, jej čeká hned v pondělí, kdy svolal tiskovou konferenci.

Dosud nejtěžší chvíle ovšem zažil minulé pondělí na vládě, kde se výhledy na zajištění mýta pro následující rok probíraly. Podle zdrojů Seznamu obeznámených s průběhem jednání Babiš svému ministrovi velice emotivně vynadal s tím, že současná situace kolem mýta je „na odvolání”.

Nepomohly údajně ani argumenty, že Kremlík je limitován rozhodnutími, které ministerstvo v minulosti učinilo. Zdroje Seznamu navíc řekly, že byl ministr takovou konfrontací zaskočen. Domníval se totiž, že o rizicích byl premiér informován ještě jeho předchůdcem Danem Ťokem.

Že vzrušená diskuze na vládě proběhla, potvrdil bez dalších podrobností i ministr Vladimír Kremlík.

Fronta na Gotta

Horké chvilky ministr dopravy ale v posledních dnech nezažíval jen s mýtem. V rámci smutečních rozloučení s Karlem Gottem předběhl ve frontě před Žofínem lidi, kteří čekali, až budou moci vzdát hold svému oblíbenému zpěvákovi.

Za – z pohledu politického PR – naprosté fiasko nejprve dostal vynadáno od Andreje Babiše, což vyústilo v kajícné statusy ministra na sociálních sítích. Ve čtvrtek mu ještě lidově řečeno „umyl hlavu” prezident Miloš Zeman společně s Jaromírem Soukupem v jejich pravidelném pořadu na TV Barrandov.

„Nebylo nutné, aby šel na páteční rozloučení, stačilo by, aby šel na zádušní mši, tam by nemusel předbíhat,” komentoval Kremlíkovo faux pas Zeman.

„Předbíhání byla věčná nemoc některých politiků za celou dobu od listopadové revoluce. Některých, nikoliv všech,” řekl prezident poté, co se Soukup dále nad jednáním Babišova ministra pohoršoval.

Nutno dodat, že Kremlík není první Babišův ministr dopravy, který dostával od premiéra opakovaně vyčiněno. Scénky, kdy premiér nevybíravě plísnil Kremlíkova předchůdce Dana Ťoka, pronikly i na veřejnost a odehrávaly se i před televizními kamerami.

Reklama

Doporučované