Hlavní obsah

ANO povede do krajských voleb pět současných hejtmanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda

Lubomír Wenzl (v popředí) je nový krajský šéf ANO na jižní Moravě.

Reklama

Předsednictvo ANO schválilo jako nového šéfa jihomoravské buňky ředitele kyjovské nemocnice Lubomíra Wenzla. Má obnovit organizace v Brně.

Článek

Vládní hnutí ANO už má jasno, kteří lidé je povedou do podzimních krajských voleb. Celorepublikový výbor ve čtvrtek večer schválil dalších sedm lídrů. Ve třech regionech půjdou do boje současní hejtmani – tedy Bohumil Šimek v Jihomoravském kraji, Ladislav Okleštěk na Olomoucku a Petr Kubis na Karlovarsku.

Poslanec Martin Kolovratník povede kandidátku v Pardubickém kraji. V Ústeckém kraji je lídrem Jan Schiller, v Královéhradeckém kraji ponikatel z Jičínska Jaromír Dědeček. Ve Zlínském kraji vyzve dosavadního hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) jeho náměstek pro ekonomiku Jiří Sukop. Už minulý týden výbor schválil šest krajských lídrů.

Poškozenou pověst ANO na jižní Moravě bude „léčit“ ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. Jako šéfa krajské buňky jej ve čtvrtek večer schválilo předsednictvo hnutí. Už minulý týden pro něj při mimořádném krajském sněmu zvedlo ruku 105 členů jihomoravské organizace, pak čekal na požehnání od vedení. „Ano, byl jsem předsednictvem potvrzen,“ napsal v esemesce pro Seznam Zprávy. V čele střídá poslankyni a bývalou ministryni spravedlnosti Taťánu Malou.

Sněm už minulý týden zvolil místopředsedy, které vedení v čele s Andrejem Babišem posuzovat nemuselo. První místopředsedkyní se stala předsedkyně tišnovské organizace hnutí Lenka Knechtová, místopředsedy pak poslanci Lenka Dražilová a David Štolpa.

ANO a kandidátky do krajských voleb

Středočeský kraj: Jaroslava Pokorná Jermanová

Moravskoslezský kraj: Ivo Vondrák

Jihočeský kraj: František Konečný

Vysočina: Martin Kukla

Liberecký kraj: Jitka Volfová

Plzeňský kraj: Roman Zarzycký

Olomoucký kraj: Ladislav Okleštěk

Karlovarský kraj: Petr Kubis

Jihomoravský kraj: Bohumil Šimek

Zlínský kraj: Radim Holiš

Ústecký kraj: Jan Schiller

Pardubický kraj: Martin Kolovratník

Královéhradecký kraj: Jaromír Dědeček

Na nového jihomoravského šéfa ANO Wenzla čeká důležitý úkol: obnovit zrušenou brněnskou oblast. Vedení ji v půlce června škrtlo po problémech spojených s korupční kauzou Stoka, v níž figurují bývalí politici ANO. Brněnská oblast čítala dvacítku místních organizací a přes 200 členů. „Obnovu buňky považuji za hlavní úkol. Nelze čekat, že bude mít do nějakého data určitý počet členů. Rozhodně nechceme mít živelně 150 přihlášek,“ řekl už minulý týden Wenzl.

Noví uchazeči mají projít řádným přijímacím řízením. Krajské vedení si chce proklepnout i jejich minulost. „Každý vyplní přihlášku, odevzdá svůj životopis. Bude nás zajímat, jaké má profesní zkušenosti,“ nechal se slyšet Wenzl.

Nové vedení se chce vyhnout podobné situaci jako v roce 2013, kdy do nově utvářeného hnutí narychlo vstoupilo 70 lidí. „Nedošlo k tomu standardním způsobem,“ řekl nedávno Babiš. V tehdejší vlně byli Petr Vokřál, Richard Mrázek i Jiří Švachula. Právě pozdější místostarosta Brna-středu Švachula podle policie řídil korupční chobotnici a ovlivnil stavební zakázky za téměř půli miliardy korun.

Wenzl zdůraznil, že se podobné skandály na jižní Moravě nesmějí opakovat. „Cítil bych jako osobní prohru, kdyby se opakovalo to, co se stalo v Brně,“ sdělil. Hnutí se v regionu utápělo v kauze Stoka. Je v ní obžalovaných 11 lidí a dvě firmy.

Nový předseda chce také konsolidovat hnutí v regionu před krajskými volbami. On ani jeho místopředsedové přitom na kandidátce nefigurují.

Reklama

Doporučované