Hlavní obsah

Nový zákon vezme část dávek lidem, kteří neposílají děti do školy

Foto: Josef Mačí

Novela se dotkne zejména lidí ve vyloučených lokalitách.

Reklama

Poslanci dnes schválili novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Prošly i kontroverzní body, podle nichž bude možné sociální dávky formou pokut krátit lidem, kteří opakovaně páchají závažné přestupky.

Článek

Krátit dávky bude nově možné třeba rodinám, které opakovaně neposílají děti do školy, ruší noční klid nebo se dopouštějí drobných krádeží.

Poslanci Pirátů a někteří sociální demokraté a lidovci, kteří byli odpůrci novely, se kvůli novele a takzvaným nepřizpůsobivým lidem hlasitě pohádali především s poslanci SPD, ANO a Trikolóry. Návrh na vrácení novely do druhého čtení a také na jeho zamítnutí poslanci odmítli.

Novelu představila ODS. Podle předkladatelů nemá zákon působit jako trest, ale jako prevence a motivace pro problémové příjemce dávek. Srážky by se měly provádět z příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení. Původní návrh, který poslanci přepracovali, počítal s jejich odejmutím. Zákon se nedotkne příspěvku životního minima na nezaopatřené dítě.

Nejhlasitější odpůrkyní zákona je pirátská poslankyně Olga Richterová, která upozornila na to, že novela zavádí trestání nevinných lidí. „Lidí, kteří nic nespáchali, ale s tím takzvaným přestupcem bydlí v jedné domácnosti. Takže kdo bydlí v té domácnosti – může to být partner, partnerka, můžou to být prarodiče, může to být ještě někdo úplně jiný nad 15 let – ten bude také potrestán. Pokud jste třeba prarodiče někoho, kdo se nepovedl, to se může stát každému, tak to na vás dopadne v okamžiku, kdy je tam doplatek na bydlení,“ upozornila.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) opatření třikrát a dost označila za protiústavní. „Rozumím tomu, že se snaží někteří poslanci řešit tu situaci, kdy se vám lidé smějí do očí a situaci jenom eskalují v těch vyloučených lokalitách. Ale zásadní problém je byznys s chudobou,“ upozornila Maláčová na situaci v mnoha problémových lokalitách, kde se byty pronajímají za nadsazené ceny, které doplácejí úřady práce formou dávek.

Proti novele se v minulosti postavil i úřad ombudsmana, který upozornil na to, že novela povede ke zhoršení situace lidí v hmotné nouzi.

Předkladatel novely, poslanec ODS Petr Beitl, se před několika dny ke svému návrhu vyjádřil na Facebooku. Reagoval i na výtky Pirátů či ministryně práce.

„Od našich odpůrců, Pirátů a paní ministryně Jany Maláčové, jsme se dozvěděli, že tím ti dotyční budou trpět. Ale o to nám jde! Ať nesou následky oni a ne jejich slušní sousedé,“ napsal, čímž některé poslance pobouřil. „Musíme se zastat slušných lidí, kteří pracují a z jejichž daní je vše hrazeno. Když už některé lidi nedonutíme pracovat, těm ostatním umožníme klidnější život. Nemůžeme nadřazovat nějaký domnělý nárok nad elementární spravedlnost,“ dodal pak u řečnického pultíku.

Podporovateli zákona byli naopak komunisté, poslanci SPD a ANO. „Přestaňme vytvářet dojem toho, že se někomu chce ubližovat. My jsme jim už ublížili tím, že jsme vytvořili systém, kterým jsme degradovali hodnoty. Děcka už ve škole říkají, že půjdou na sociálku. Ti lidé jsou přizpůsobiví. Oni vědí, že když dostanou přes prsty, že ty děti musí poslat do školy,“ řekl svůj názor Jaroslav Foldyna z SPD.

Aleš Juchelka z ANO reagoval na pirátskou poslankyni Richterovou, která upozornila na to, že novela potrestá nevinné lidi v domácnosti toho, kdo přestupky dělá. Podle něj jde o zodpovědnost každého.

„Pokud žiji v jedné domácnosti s manželkou a s dětmi, tak jsem zodpovědný za nezletilé děti úplně stejně, jako ve společném jmění manželů jsem zodpovědný za to, co se přihodí z hlediska financí a majetku právě v tom našem manželském vztahu. Tento zákon je prostě a jednoduše o zodpovědnosti jednotlivých aktérů, včetně starostů, kterým je potřeba dát nějaký nástroj na to, aby už konečně nemuseli být pasivními přihlížejícími toho, co se v jejich obcích děje,“ uvedl Juchelka.

„Vyrůstá tady už čtvrtá generace, která neví, co to je ráno vstát a jít pracovat,“ hřímala komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová, podle níž by novela mohla pomoci v tom, aby lidé pravidelně posílali děti do školy.

Zákon nyní poputuje do Senátu.

Reklama

Doporučované