Hlavní obsah

Novým prezidentem Jihoafrické republiky byl zvolen Ramaphosa, v minulosti pomáhal Mandelovi v boji s apartheidem

Novým prezidentem Jihoafrické republiky byl zvolen Ramaphosa.Video: AP

 

Reklama

Novým prezidentem Jihoafrické republiky byl zvolen předseda vládní strany Cyril Ramaphosa. Parlament ho zvolil jen den poté, co pod tíhou korupčních afér z úřadu odstoupil Jacob Zuma.

Článek

Ramaphosa ve volbě neměl žádného protikandidáta a jeho zvolení nebylo velkým překvapením. Poslanci vládní strany ANC oslavovali jeho zvolení zpěvem a tancem, členové opoziční strany ale na protest odešli ze sálu. Nepodařilo se jim totiž prosadit návrh, aby byl rozpuštěn parlament a vyhlášeny předčasné volby.

Cyril Ramaphosa se zviditelnil již v době apartheidu, kdy byl odborářským předákem a později i jedním z těch, kteří Nelsonu Mandelovi pomáhali vyvést zemi z nadvlády bíle menšiny. Mandela si ho dokonce přál jako svého nástupce, ale Ramaphosa neuspěl se svou kandidaturou na předsedu strany a odešel do ústraní. Po politické pauze, v průběhu které se věnoval podnikání, se do veřejného života opět vrátil. Se svou protikorupční rétorikou se mu pak v prosinci podařilo nahradit Jacoba Zumu v čele vládní ANC. Nyní ho nahradil i na prezidentském postu.

Zuma rezignoval na prezidentský úřad poté, co ho k odstoupení vyzvala jeho vlastní strana kvůli řadě korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní. Pokud by odmítl odejít, hrozilo mu, že by byl sesazen parlamentem.

Reklama

Doporučované