Hlavní obsah

O čem se bavili Si Ťin-pching a Zeman? Obě strany tvrdí něco jiného

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman a Si Ťin-pching by si své setkání v Číně z roku 2019 měli zopakovat příští rok.

Reklama

Není tajemstvím, že se ve středu na ose Peking–⁠Lány uskutečnil telefonát, po kterém Hrad oznámil plán na další cestu Miloše Zemana do Číny. To, o čem se hlavy států bavily, ale dosud jasné není. Česká a čínská verze se liší.

Článek

Dlouhé týdny po telefonátech s Angelou Merkelovou a Emmanuelem Macronem přišel čas na další mezikontinentální hovor. Na druhém konci se čínskému prezidentovi tentokrát ozval jeho protějšek ze zámku v Lánech. O čem spolu Miloš Zeman a Si Ťin-pching hovořili, však zůstává částečnou neznámou.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který hlavní myšlenky telefonátu zprostředkoval do českého prostoru, byl totiž v porovnání s analytickými textyoficiálními vyjádřeními na čínské straně na slovo skoupější.

Státní zpravodajská agentura Sin-chua krátce po uskutečnění hovoru mezi dvěma prezidenty zveřejnila shrnutí, podle kterého Miloš Zeman mimo jiné pogratuloval ke 100 letům Komunistické strany Číny, mluvilo se o „rozvoji česko-čínských vztahů, který jde ruku v ruce s trendem doby“, zaujetí správného pohledu Čechů na Čínu, iniciativě Pásu a stezky či iniciativě 17 + 1. Miloš Zeman měl dle čínské agentury také vyjádřit podporu olympijským hrám v Pekingu 2022.

V českém prostředí zarezonovalo zejména poblahopřání čínským komunistům k jubileu, což Jiří Ovčáček v tiskové zprávě nezmínil. Seznam Zprávám pak na konkrétní dotaz neodpověděl. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že z jejich strany takové blahopřání do Číny odesláno nebylo.

„Česká strana se zavázala k posílení přátelské spolupráce s Čínou a je ochotna s Čínou úzce komunikovat s cílem eliminovat rušivé jevy a zajistit zdravý a hladký rozvoj bilaterálních vztahů. (…) Česká republika je ochotna sloužit jako spojovací článek mezi EU a Čínou. Zeman přeje úspěch zimním olympijským hrám v Pekingu,“ stojí dál v prohlášení čínské agentury.

Vyjádření čínské agentury Sin-chua:

Dne 7. července večer prezident Si Ťin-pching telefonicky mluvil s prezidentem České republiky Zemanem. Si Ťin-pching zdůraznil, že současná mezinárodní situace je složitá a prochází hlubokými změnami a že mezinárodní společenství čelí společným výzvám, kupříkladu epidemii nového koronaviru. Udržování a rozvoj čínsko-českých vztahů je v souladu s trendem doby, směřujícím k mírovému rozvoji a vzájemně výhodné spolupráci, i v souladu se společnou touhou lidu obou národů. Velmi si vážím toho, že po mnoho let vytrvale nazíráte čínsko-české vztahy z všestranného a dlouhodobého hlediska. Doufáme, že více osobností v České republice zaujme správný pohled na Čínu a její rozvoj, zaváže se k posílení komunikace a spolupráce mezi oběma zeměmi a bude řádně řešit příslušné problémy, aby si čínsko-české vztahy mohly uchovat své zdraví a vitalitu. Obě strany by měly dobře využívat platformy, jakými je iniciativa „Pás a stezka“, prohloubit spolupráci v boji proti epidemii, pokročit v obnově výroby a hospodářském oživení, podporovat obousměrné investice a obchod a usilovat o vytvoření dalších mezníků spolupráce.

Si Ťin-pching zdůraznil, že výsledky summitů Číny a zemí střední a východní Evropy (iniciativy 16 + 1) se realizují postupně, a doufá, že česká strana bude s Čínou spolupracovat na vytvoření více příležitostí pro společný rozvoj obou stran. Doufáme, že česká strana bude hrát aktivní roli při posilování dialogu a spolupráce mezi Čínou a Evropou a přispěje k dosažení vzájemně výhodné spolupráce.

Zeman vyjádřil upřímné blahopřání ke stému výročí založení Komunistické strany Číny a popřál Číně další úspěchy pod vedením generálního tajemníka Si Ťin-pchinga. Souhlasí s názory prezidenta Si Ťin-pchinga na česko-čínské vztahy. Česká strana se zavázala k posílení přátelské spolupráce s Čínou a je ochotna s Čínou úzce komunikovat s cílem eliminovat rušivé jevy a zajistit zdravý a hladký rozvoj bilaterálních vztahů. Doufá, že obě strany budou společně usilovat o posílení vzájemné hospodářské spolupráce. Je přesvědčen, že všechny země by se měly spojit a spolupracovat na společném řešení globálních výzev, jako je například terorismus. Česká republika je ochotna sloužit jako spojovací článek mezi EU a Čínou. Zeman přeje úspěch zimním olympijským hrám v Pekingu.

Překlad –⁠ Sinopsis.

Vyjádření Jiřího Ovčáčka:

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 7. července 2021 telefonicky hovořil ze zámku v Lánech s prezidentem Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingem.

Prezident ČLR vyjádřil solidaritu s Českou republikou a jejími občany v souvislosti s nedávným zničujícím tornádem.

Prezident ČLR zdůraznil, že Českou republiku považuje za klíčového partnera v rámci EU.

Prezident republiky potvrdil, že na základě pozvání plánuje v roce 2022 vykonat návštěvu ČLR.

Prezidenti dále hovořili o konkrétních aktivitách při rozšiřování ekonomické spolupráce mezi oběma státy.

Při uplynulých návštěvách si prezidenti vyměnili darem stromy. Prezident republiky věnoval čínskému protějšku jabloň. V telefonátu se prezidenti ujistili, že oba stromy dobře rostou.

Telefonát se uskutečnil z iniciativy prezidenta ČLR.

Prezident ČLR hovořil s prezidentem republiky v rámci komunikace s evropskými lídry, kdy krátce předtím telefonoval s prezidentem Francouzské republiky Emmanuelem Macronem a spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Na evropském poli by vedle přání ke 100 letům existence Komunistické strany mohlo zaujmout právě i vyjádření podpory pekingským hrám. Evropský parlament ve čtvrtek plánuje hlasovat o rezoluci požadující, aby orgány EU a členské státy „odmítly pozvání zástupců vlády a diplomatů na zimní OH v případě, že čínská vláda neprokáže ověřené zlepšení“ v lidskoprávní oblasti, píše server South China Morning Post, jehož novináři měli příležitost do návrhu nahlédnout. Ještě před samotným hlasováním se však začaly ozývat hlasy proti.

Si Ťin-pching si středečním telefonátem do Evropy naklonil dalšího lídra. Svou účast na zimních olympijských hrách čínskému prezidentovi přislíbil řecký předseda vlády Kyriakos Mitsotakis. Prohlášení čínského ministerstva zahraničí uvádí, že stejně jako v případě čínsko-české výměny oba vůdci diskutovali o posílení vazeb mezi Čínou a EU. Si i v tomto případě řekl, že Čína doufá v prohloubení spolupráce se zeměmi střední a východní Evropy prostřednictvím iniciativy Pás a stezka. Podle analytiků se Čína snaží zachránit zašlou slávu skupiny 16 + 1, kterou nedávno opustila Litva (dříve se proto nazývala 17 + 1).

Řecko, které se potýká s desetiletou dluhovou krizí, se v posledních letech výrazně upíná směrem k Číně, a to navzdory rostoucí skepsi vůči Pekingu mezi státy EU. Řecko tak aktivně figuruje v čínském snu přetvořit Pás a stezku v realitu. Řecký Pireus, údajně nejstarší přístav v Evropě, se ocitl pod kontrolou čínského státního přepravního giganta Cosco. V roce 2017 také Řecko zablokovalo prohlášení EU v OSN kritizující Čínu za její jednání v oblasti lidských práv.

Právě obavy z lidskoprávní situace v Sin-ťiangu a Hongkongu se v Evropě stále více dostávají do popředí, přičemž se objevují také sankční opatření a politické impulsy, jako je například právě bojkot zimních olympijských her v Pekingu.

Téma zimních olympijských her Si Ťin-pching otevřel také v telefonátu s finským prezidentem Saulim Niinistö. I v tomto případě čínské zprávy citovaly, že se Finsko her „aktivně zúčastní“, zatímco finská strana olympiádu jako téma hovoru nezmiňovala vůbec.

Poslední známý kontakt mezi českým a čínským prezidentem měl proběhnout v březnu. Tehdy Jiří Ovčáček oznámil, že Miloš Zeman Čínu zažádal dopisem o vakcínovou pomoc a že Peking jeho slova vyslyšel. Tehdy byla skoupá na slovo čínská média, která pouze tlumočila Ovčáčkův tweet. Na rozdíl od březnového kontaktu tentokrát hovor inicioval přímo Si Ťin-pching.

Reklama

Doporučované