Hlavní obsah

O dotace na golf už bych nikdy nepožádala. Dodnes mi počítají i dlaždičky v kuchyni, říká bývalá ministryně

Rozhovor s Danou Bérovou o tom, jak se daří golfovému byznysu u nás.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dana Bérová, investorka a bývalá ministryně informatiky, byla hostem pořadu Ženský byznys na Seznamu. Kromě toho, že má poloviční podíl ve společnosti Sanu Babu a pětinový ve start-upu DataBreakers, vlastní 40 procent golfového areálu Slapy.

Článek

Golfový byznys v posledních letech stagnuje. „My jsme stavěli hřiště na Slapech v době tak zvaného bankovního golfu. Každá firma potřebovala pořádat velký turnaj, za což se utrácely statisíce korun. Po krizi – po roce 2009 – se situace hodně změnila. Firmy přestaly utrácet peníze nesmyslně a rozpočty na golfy se razantně snížily,” vysvětluje Dana Bérová.

Dana Bérová

podnikatelka, investorka

bývalá ministryně informatiky

bývalý manžel Jan Dobrovský, vlivný lobbista, mají syna Kryštofa

současný partner Jiří Malý, kardiochirurg, mají syna Davida

Přesto manažerka rezortu Andrea Šálová mluví o tom, že přes silnou konkurenci hřišť kolem Prahy se drží: „Hospodářsky jsme na tom celkem dobře, držíme se nějakým způsobem v černé nule,“ řekla v pořadu Ženský byznys.

V České republice je aktuálně 107 znormovaných hřišť – za minulý rok přibylo jedno. Z toho jsou podle České golfové federace dva rezorty s 36 jamkami, čtyři areály s 27 jamkami, 45 osmnáctek a 56 devítijamkových hřišť.

Celý rozhovor s Danou Bérovou, investorkou a bývalou ministryní v pořadu Ženský byznys.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Golfistů u nás ubývá, na druhou stranu základna mládne. Česká golfová federace v tuzemsku registruje za loňský rok 53 252 hráčů. To je o 460 golfistů méně než předchozí rok.

Ze statistik České golfové federace za rok 2018:

Česká golfová federace sdružuje 184 klubů (-2 oproti roku 2017),

vzrostl však počet Tréninkových center mládeže na 28 (+2).

Mírně klesal počet oficiálních turnajů – zatímco v roce 2017 se odehrálo 6216 turnajů, v roce 2018 jich bylo 6081 (-135).

Přibylo mladých v kategoriích do 18 i 21 let. Aktuálně 6595, což je 12,38 % z celkového počtu. Ze všech sledovaných kategorií nejvíce přibylo golfistů právě v nejmladší kategorii do 18 let – nárůst o jedno procento.

Dotace už nikdy! Byla to chyba

Při stavbě golfové klubovny využili dotaci 10 milionů korun. „Když se na to dívám zpětně, tak už bychom o ni nepožádali, protože nás to stálo hrozně moc úsilí, zpozdili jsme se o půl roku s výstavbou, pak musíte mít hodně složitě nastavený kontrolní mechanismus a do dneška nám chodí kontroly, které počítají i kachličky v kuchyni – jestli je jich tam skutečně tolik, kolik bylo v projektu. Takže si myslím, že ekonomicky to nebylo úplně dobré rozhodnutí. Kdybychom si tenkrát ty peníze třeba půjčili, byli bychom mnohem rychlejší a asi i levnější,” uzavírá Dana Bérová.

Reklama

Související témata:

Doporučované