Hlavní obsah

O konci uhlí v Česku rozhoduje poslankyně z ANO i její manžel z ODS

Foto: Facebook Andreje Babiše

Manželé Mračkovi s Andrejem Babišem coby řidičem na své svatbě v srpnu 2018. Oba politici teď pracují ve vládní Uhelné komisi.

Reklama

Nerozumím, v čem by měl být problém, říká Jana Mračková Vildumetzová o dvojitém rodinném zastoupení ve vládní Uhelné komisi. Po půlroční vynucené přestávce se teď komise vrací k jednání o ukončení těžby uhlí.

Článek

Po téměř půlroční přestávce vyvolané epidemií koronaviru se schází vládou loni ustanovená Uhelná komise. Během nejbližších měsíců by měla kabinetu doporučit, jak rychle v Česku ukončit těžbu uhlí i jeho spalování. Jednání bylo tentokrát svoláno do elektrárny Prunéřov I. ze skupiny ČEZ.

Více jak padesát let starý hnědouhelný zdroj mezi Chomutovem a Kadaní bude na konci června odstaven. Pozvolna se schyluje ke střetu o to, jak rychle mají být vypínány další elektrárny a kdy bude definitivní tečka za těžbou českého uhlí. Zástupci zelených aktivistů by nejraději, kdyby to bylo už v roce 2030, reprezentanti uhelného byznysu tlačí na co nejzazší termín (2045 až 2050). Očekává se i živá debata ohledně takzvané útlumové křivky.

Mezi těmi, kdo v Uhelné komisi o věci jednají, je i jedna pozoruhodná manželská dvojice. Poslankyně za hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová a přední funkcionář ODS Jan Mraček.

Zatímco politička je přímo v Uhelné komisi, manžel je dle zjištění Seznam Zpráv nyní členem jedné ze tří zřízených pracovních skupin. Konkrétně jde o skupinu, která se zabývá stanovením parametrů pro útlum zdrojů a problematiku legislativy. Vyplývá to ze jmenného seznamu, který redakci poskytlo Ministerstvo průmyslu. Mračkovým kolegou a vedoucím skupiny je šéf ČEZu Daniel Beneš, který zde vystupuje jako reprezentant Svazu průmyslu a dopravy.

Mračkova žena, která je členkou předsednictva hnutí ANO, na dvojitém rodinném zastoupení v komisi nevidí nic divného. „Nerozumím, v čem by měl být problém. Skutečnost, že se oba z různých pohledů věnujeme podobné problematice, byť v rámci odlišných orgánů, nepovažuji nikterak za zvláštní. Nevzniká nám žádný střet zájmů,“ tvrdí, přičemž doplňuje, že jde o pozice neplacené.

„Jednání ostatně neprobíhají v utajeném režimu, naopak zápisy jsou poměrně detailní a transparentní,“ říká také Mračková Vildumetzová.

Za kraj, kde byla hejtmankou

Oba manželé v komisi shodně zastupují Karlovarský kraj, jehož byla Mračková Vildumetzová do konce loňského roku hejtmankou a nadále v něm působí v pozici radní.

A právě karlovarským krajským radním byl Jan Mraček coby odborník doporučen místní hospodářskou komorou. „Vedení Karlovarského kraje se rozhodlo požádat krajskou komoru o nominaci do dvou velmi odborných podskupin a od předsedy komory jsme obdrželi dvě nominace,“ vysvětluje Mračková Vildumetzová, že manželova nominace není jejím dílem.

Právník Mraček je považován za velmi vlivnou politickou figuru na západě Čech. Už řadu let vede oblastní organizaci ODS v Chebu a je i členem celostátního výkonného výboru občanských demokratů.

Sám o sobě na webu uvádí, že od roku 2003 podniká v oblasti životního prostředí a energetiky. Je mimo jiné také členem představenstva firmy Karlovarská teplárenská. Jejím jediným majitelem je město Karlovy Vary, v němž vládne koalice, ve které je zastoupeno jak ANO, tak i ODS (stejně jako na krajské úrovni).

Svatba i s tančícím Babišem

Když se manželé Mračkovi v srpnu 2018 brali, nechyběl na jejich svatbě ani premiér Andrej Babiš, který manžele dokonce povozil v mikrobusu. „Tak máme v Karlovarském kraji koalici s ODS. Jana si vzala Jana, moc jim to přeji, hodně štěstí,“ okomentoval tehdy premiér sňatek pro bulvární deník Blesk.

Ženu z ANO účast šéfa hnutí a premiéra na veselce velmi potěšila. „Moc si vážím toho, že si pan premiér při svém obrovském vytížení našel čas a skutečně na naši svatbu přijel. Bavil se se všemi hosty, hrál s dětmi kopanou, tančil, jedl a pil a byl jako vždy lidský a přirozený. Dárek jsme od něj samozřejmě dostali, kytici nádherných růží a relaxační pobyt,“ prozradila poslankyně.

Teď se už Mračková Vildumetzová po boku manžela věnuje i mateřským povinnostem. A to je prý důvod, proč páteční jednání Uhelné komise v Prunéřově nakonec vynechá.

„Vzhledem k tomu, že se nám nedávno narodil syn, do Prunéřova pojede za Karlovarský kraj radní pro regionální rozvoj,“ uvedla pro Seznam Zprávy poslankyně Mračková Vildumetzová.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Svatební foto: na korbě Mračkovi, u volantu Babiš.

Složení Uhelné komise:

Předsedové:

Karel Havlíček - Ministerstvo průmyslu a obchodu

Richard Brabec - Ministerstvo životního prostředí

Členové:

David Koppitz - Ministerstvo pro místní rozvoj

Ondřej Landa - Ministerstvo financí

Tomáš Svoboda - Ministerstvo práce a sociálních věcí

Martin Štemberka - Český báňský úřad

Zdeněk Osner - Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů

Daniel Beneš - Svazu průmyslu a dopravy

Vladimír Dlouhý - Hospodářská komora

Rostislav Palička - Českomoravská konfederace odborových svazů

Jan Rovenský - Greenpeace

Jiří Koželouh - Zelený kruh

Martin Klika - Ústecký kraj

Jana Mračková Vildumetzová - Karlovarský kraj

Rostislav Rožnovský - Moravskoslezský kraj

Pavel Pustějovský - Poslanecká sněmovna

Jan Zahradník - Poslanecká sněmovna

František Hrdlička - akademická sféra

Jiřina Jílková - akademická sféra

PRACOVNÍ SKUPINA PRO STANOVENÍ PARAMETRŮ PRO PŘÍPADNÝ ÚTLUM ZDROJŮ A PROBLEMATIKU LEGISLATIVY

Vedoucí:

Daniel Beneš (zástupce Luboš Pavlas) - Svaz průmyslu a dopravy

Jan Rovenský - Greenpeace

Členové:

Pavel Zámyslický (zástupce Lukáš Minařík) - Ministerstvo životního prostředí

Zbyšek Sochor - Ministerstvo průmyslu a obchodu

Vladimír Dlouhý - Hospodářská komora

Martin Štemberka - Český báňský úřad

Stanislav Mišák - Moravskoslezský kraj

Jan Mraček - Karlovarský kraj

Pavel Farkač - Ústecký kraj

Kristína Šabová - Zelený kruh, Greenpeace

Jiřina Jílková - Univerzita Jana Evangelisty Purkyně

Vladimír Rouček- Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů

Markéta Marinková - Odborový svaz pracovníků hornictví

Dana Balcarová - Poslanecká sněmovna

Pavel Pustějovský - Poslanecká sněmovna

Zdroj: MPO

Reklama

Související témata:

Doporučované