Hlavní obsah

Před koronavirem už na silvestra varovala umělá inteligence

Foto: AP

Muž s rouškou v Hongkongu.

Reklama

Šest dní před varováním amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a devět dní před Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Takový náskok měla kanadská platforma s algoritmem, který operuje v desítkách světových jazyků, čerpá ze zahraničních médií či center pro šíření nemocí. Také ale prostřednictvím systémů rezervací letenek dokázal přesně určit, kam dál se bude šířit koronavirus z Číny. Tato umělá inteligence o něm věděla už 31. prosince.

Článek

Program BlueDot slouží k monitorování zdravotních hrozeb ve světě. Šéfa a zakladatele stejnojmenné kanadské společnosti Kamrana Khana k jeho vytvoření inspirovala osobní zkušenost s epidemií SARS v roce 2003, píše magazín The Verge.

Déjà vu

V té době jako specialista na infekční choroby pracoval v Torontu, které zákeřný koronavirus včetně nemocnic naprosto paralyzoval a zemřelo na něj 44 lidí. I tehdy nákaza propukla v provinční Číně a podle Khana „je to teď tak trochu jako déjà vu“.

V průběhu dalších deseti letech proto testoval několik algoritmů pro prediktivní analýzu dat, až v roce 2014 došel ke kýženému výsledku. Založil firmu, na jejíž rozjezd získal od investorů do zdravotnických technologií zhruba 9,4 milionu dolarů.

S předstihem i o viru zika v USA

O rok později už podle Khana s předstihem šesti měsíců dokázali předvídat i rozšíření viru zika z Afriky a Jižní Ameriky také na jih Floridy, dodává server Vox.

Společnost má nyní více než 40 pracovníků od programátorů přes odborníky na informace až po lékaře. Ti pracují s algoritmem, který i za využití strojového učení, typického pro umělou inteligenci, prohledává zpravodajství celkem v 65 světových jazycích, čte oficiální prohlášení center pro šíření zvířecích onemocnění nebo nákaz rostlinného původu (plísně) i mnoho dalších zdrojů. Sociálním sítím se pro „zmatečnost a nepořádek“ vyhýbá.

Na vlády prý není spoleh

Výsledky ověřují lidští zaměstnanci z řad epidemiologů, kteří posílají konečné zprávy klientům firmy BlueDot napříč politickým spektrem, průmyslovým společnostem, ale i oficiálním zdravotnickým organizacím stejně jako leteckým dopravcům nebo nemocnicím v zasažených regionech, píše také list The Economic Times.

„Víme, že na světové vlády nemusí být ohledně včasného informování spolehnutí,“ uvádí Khan s tím, že oficiální zdroje jsou povinovány vycházet zase z jiných formálních zdrojů, což prý zpomaluje reakční dobu. „My ale můžeme čerpat aktuality z médií, konverzací na blozích nebo diskusních fórech a vycházet i z náznaků o čemkoliv neobvyklém, co se kde děje,“ vysvětluje.

Letenky ukázaly, kam bude nákaza pokračovat

V případě vypuknutí nákazy koronavirem z Wu-chanu použil algoritmus programu BlueDot také data o prodejích letenek. Analyzování těchto informací se podle Khana vyplatilo. Umělá inteligence přesně předpověděla i to, že se onemocnění ve dnech těsně po prvním zveřejnění výskytu rozšíří do Bangkoku, Soulu, Tchaj-peje a Tokia.

Reklama

Doporučované