Hlavní obsah

O krok blíž k autům bez řidiče. VW zaplatí startupu miliardy za vývoj

Foto: Argo AI

ilustrační foto.

Reklama

Volkswagen uzavřel dohodu s americkým výrobcem autonomních systémů pro vozidla, Argo Al. Německá automobilka do startupu investuje 2,6 miliardy dolarů. Cílem je zavedení autonomní technologie do vozidel na trhu v USA i Evropě.

Článek

„Tato zpráva nejen upevňuje naši dobrou kapitálovou pozici, ale také z nás dělá jedinou společnost s platformou pro řízení technologií s vlastním pohonem, která má partnerství a obchodní dohody v USA a zároveň v Evropě,“ okomentoval nové partnerství generální ředitel startupu Bryan Salesky.

Podle dohody projednávané už v červenci 2019 vznikne první evropské sídlo firmy Argo AI na základě plánů vývoje samořiditelných vozidel pro Volkswagen v Mnichově.

VW je už druhým významným výrobcem automobilů, který uzavřel „obchodní přátelství“ se společností Argo. Už v roce 2017 se zavázala investovat jednu miliardu dolarů v průběhu pěti let do výroby autonomních vozidlových systémů americká automobilka Ford Motor.

Akcie startupu v reakci na uzavřené partnerství s Volkswagenem v úterý vzrostly o 4,4 procenta.

Po dokončení miliardové investice mají obě značky začít sdílet náklady na vývoj technologie Argo AI. Díky tomu by se startup mohl zapojit do vývoje automobilek v doslova globálním rozsahu. Argo AI má tak podle odborníků největší potenciál nasadit svoje autonomní zařízení do vozidel.

Zatímco o náklady na vývoj technologie se budou společnosti dělit, obě značky zůstanou nezávislé a konkurenční při budování svých vlastních služeb řízení motorových vozidel.

„Už jsem to jednou řekl, ale zopakuji to: Existuje několik důležitých faktorů pro rozvoj skvělé služby samořízení – včetně technologie autonomního řízení, vývoje vozidla, provozu vozového parku a zkušenosti zákazníků. Aby byla společnost v této oblasti úspěšná, musí se zaměřit na všechny aspekty podnikání. Nejde o to být první. Jedná se o poskytování hodnoty našim zákazníkům, usnadnění života lidí a nabídku nového a vylepšeného řešení mobility,“ sdělil John Lawler, generální ředitel společnosti Ford Autonomous Vehicles LLC a viceprezident společnosti Ford Motor Company v oblasti mobility.

Reklama

Doporučované