Hlavní obsah

O slávistického gólmana Koláře se zajímala Valencia či Ajax. Zatím zůstává

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Kolář, byť gólman, přesto momentálně jednoznačně nejcennější hráč fotbalové Slavie.

Reklama

Po zisku mistrovského titulu Slavie získal nejvíc superlativů její brankář Ondřej Kolář. Zajímají se o něj i evropské kluby, cena, kterou si za něj počítá Slavia, je však vysoká. Vše se může propojit, až Kolář odchytá turnaj Euro.

Článek

Klíčem k vítězství Slavie v lize je tohle číslo: 11. Pouhých 11 branek inkasovali červenobílí ve 33 zápasech. Dvakrát chytal 18letý Jakub Markovič, jednou 34letý Přemysl Kovář, v ostatních zápasech představoval hráz v brance 25letý Ondřej Kolář. A pěkně živou hráz, protože navíc ještě umí hrát skvěle nohama, takže v systému trenéra Jindřicha Trpišovského představuje v podstatě libero. A umožňuje obranné linii, aby bylo na hřišti její postavení mnohem blíž soupeřově brance, než je zvykem u konkurence.

Kolář je tak jedním z evropských prototypů gólmana nového, moderního pojetí. A tedy žádaného. Blýskl se nejen 22 zápasy s čistým kontem v jedné sezoně, čímž překonal všechny dosavadní rekordy svých ligových předchůdců typu Petra Čecha či Jana Stejskala, ale svou třídu ukázal i v Lize mistrů, kupříkladu na Nou Campu, kde dokázal Messimu a spol. taktéž odolat.

Na jaře projevila předběžný zájem Valencia, na Koláře se jezdil dívat i zástupce Ajaxu Amsterdam. Ale dál se jednání ani s jedním z těchto klubů nerozvinula, oba zvolí podle všeho jiné varianty obsazení svého brankářského postu.

Už v zimě se o Kolářovy služby velmi intenzivně zajímalo francouzské Nice, kde trénuje Patrick Vieira, někdejší hráčská legenda Arsenalu. Ale představy Nice o ceně gólmana se s těmi slávistickými rozcházely.

Mnohé objasnil tweet slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka ze začátku prosince:

Podle informací Seznam Zpráv bylo Nice posléze ochotné jít na 10 milionů eur, s dalšími bonusy snad až na 12, ale slávistická vize Kolářovy ceny byla pořád jinde. A hlavně vedení klubu nechtělo při odchodech Tomáše Součka, Milana Škody či Josefa Hušbauera oslabit mužstvo i na brankářské pozici.

Ondřej Kolář se dočkal vylepšení smlouvy a pomohl přivést Slavii k mistrovskému titulu. A co s ním bude dál? Momentálně se na obzoru, natož na stole žádná nabídka, která by se slávistickým představám blížila, nevyskytuje. Co není teď, to ještě může nastat, ale Slavia chce Koláře stůj co stůj udržet pro kvalifikaci Ligy mistrů, jejíž play off se hraje na konci srpna. A pokud možno i pro celou podzimní sezonu.

Brankářská pozice je na transferním trhu velmi specifická, zejména v této „vyšší třídě“, kde se leckdy musí brankářské transfery nakombinovat v rámci několika klubů, aby vznikl systém připomínající domino.

O něčem takovém se teď v souvislosti s brankářskou pozicí spekuluje u trojúhelníku Chelsea–Valencia–Ajax.

V Chelsea není trenér Frank Lampard spokojen s tím, co v bráně předvádí nejdražší gólman světa Kepa Arrizabalaga, kterého si klub před dvěma lety pořídil z Bilbaa za astronomických 80 milionů eur.

Ve Valencii nejsou nadšeni z celé nepodařené sezony. A s výkony Nizozemce Jaspera Cillessena, kterého si v létě pořídili za 35 milionů eur, už vůbec ne.

Naopak v Ajaxu čeká na svůj první velký transfer brankář André Onana. A sportovní ředitel Marc Overmars už připustil, že by ho amsterdamský klub mohl v létě prodat.

Z toho vidíme, že potenciální zájem Valencie či Ajaxu o Kolářovy služby nebyl náhodný, na jedné adrese se hledala náhrada za Cillessena, na druhé za Onanu.

A navíc měl Koláře jako jednu z variant řešení případné krizové situace „v merku“ i Dortmund, kde končila smlouva Romanu Bürkimu.

Všechno se ale, zdá se, vyřeší jinak.

Jasno už je v Dortmundu, kde Bürki prodloužil smlouvu. A v ose Chelsea–Valencia–Ajax se spekuluje o trojsměně. André Onana by mohl zamířit do Chelsea, odtud se Kepa přemístit (patrně na hostování) do Valencie a Cillessen by mohl zamířit pěkně „domů“ do Ajaxu.

Slavia si za Koláře představuje minimálně 14, možná až 16 milionů eur, jak v zimě vyhlásil její prezident Jaroslav Tvrdík. A dá se říct, že to je suma mimo ekonomické možnosti zadlužené Valencie či Ajaxu, který raději hráče prodává, než kupuje. Zmíněná cenová hladina odpovídá úrovni klubových transferních rekordů Ajaxu, jež se zrodily, když za 16 milionů eur přišli Miralem Sulejmani či Daley Blind. V Ajaxu by se tedy asi několikrát rozmysleli, než by tuhle sumu vydali za brankáře.

Kdyby se Slavii hypoteticky někdy podařilo prodat Koláře za 16 milionů eur, dorovnal by v nyní platné tabulce rekordních brankářských přestupů 21. příčku Jana Oblaka. Slovinec za tuto sumu před 5 lety přestupoval z Benfiky do Atlétika Madrid.

Všechno může nabrat rychlý spád, pokud se třeba v některém velkém klubu brankářská jednička zraní. Pak by na slávistickém stole mohl s atraktivní nabídkou přistát hodně velký měšec peněz, protože gólmanů Kolářova moderního typu přece jen není na kontinentu přebytek.

Ale počítá se s tím, že půlku, či spíše jednu celou sezonu ještě Kolář ve Slavii odchytá. I proto, že by se za něj velmi těžko hledala alespoň trochu srovnatelná náhrada. Náhradník Jakub Markovič je v 18 letech sice nadějný, ale přece jen stále v rozpuku.

Kolářova budoucnost závisí tak trochu – nebo lépe řečeno dost – i na Jaroslavu Šilhavém. Tedy na reprezentačním trenérovi.

Pro něj byl jedničkou národního týmu až dosud Tomáš Vaclík, jenž mimochodem v úterý v utkání, které jeho Sevilla vyhrála na hřišti Leganésu 3:0, vychytal své 100. ligové čisté konto.

Jak známo, virus covid-19 posunul turnaj Euro s českou účastí z roku 2020 na léto 2021. Na podzim čekají Šilhavého tým zápasy Ligy národů a přátelské duely. A bude zajímavé sledovat, jestli Šilhavý podrží vzadu Vaclíka, nebo přejde na Trpišovského systém vysunutější obrany s Kolářem. A také se slávistickými krajními obránci, které už hojně využívá. Svou roli v tom může hrát i zjištění, jak se po zranění dostane do formy stoper David Hovorka.

Logicky platí, že pokud by vyhrála varianta s Kolářem a slávistický gólman například odchytal coby jednička Euro v roce 2021, jeho atraktivita na přestupním trhu by mohla ještě stoupnout. A Tvrdíkova vize o 16 milionech eur by se pak mohla snáze naplnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované