Hlavní obsah

Obce chystají pochod proti těžbě u Moravského Písku, lidovci mají petici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obce bojující proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku chystají v půli června pochod, kterým chtějí upozornit na hrozící znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100.000 lidí.

Článek

Novinářům dnes o pochodu řekla senátorka a radní Ratíškovic na Hodonínsku Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle ní navíc obce podají správní žalobu kvůli stanovení dobývacího prostoru. Kromě toho lidovci chtějí v červnu odevzdat Sněmovně petici za ústavní ochranu vody a půdy, která má přes 24.000 podpisů.

Báňský úřad minulý týden zamítl námitky obcí a kraje proti stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru tak platí, neznamená ale povolení těžby. O ni musí firma České štěrkopísky podat samostatnou žádost, o které bude úřad rozhodovat v novém řízení.

Hubáčková uvedla, že úřad zamítl námitky 26 obcí, kraje, dvou spolků a jedné fyzické osoby. „Těžba se týká zdroje pitné vody 86 měst a obcí,“ poznamenala senátorka. Podle ní obce podají správní žalobu nejspíš ke Krajskému soudu v Brně, datum ale ještě neví.

Na 13. června je svolaný pochod, jehož účastníci se půjdou z několika míst podívat přímo do prostor, kde by se v budoucnu mělo těžit. „Půjde vidět přímo lokalitu prameniště i těžební prostor,“ řekla Hubáčková.

Lidovci také chtějí odevzdat v červnu Sněmovně petici za ústavní ochranu vody a půdy, kde nasbírali k dnešnímu dni více než 24.100 podpisů. „Je důležité začít řešit sucho co nejdříve a uvolnit na tuto oblast mnohem více financí. Pokud nezačne vláda sucho urychleně řešit, bude naše země žít opět v nouzovém stavu, ale kvůli nedostatku pitné vody,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík. Ústavní ochrana vody je podle něj důležitá kvůli podpoře opatření spočívajících v zadržování vody v krajině, obnově mokřadů, tůní a rybníčků i v lepším nakládání s odpady. Návrh na ústavní ochranu vody připravuje ministerstvo zemědělství.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje přes 100.000 lidí z Hodonínska i dalších okresů. Je to pátý největší zdroj v republice.

Reklama

Doporučované