Hlavní obsah

Obchodníci sedí na zásobách alkoholu. Zdražení dorazí na Velikonoce

Ilustrační foto.

Reklama

Likérky dodaly na konci minulého roku svým zákazníkům rekordní množství lahví. Velkoodběratelé se chtěli předzásobit alkoholem s nižší spotřební daní. Až tyto zásoby dojdou, přijde zdražení.

Článek

Před Vánocemi se zástupci českých likérek shodovali, že kvůli vysoké poptávce nestačí vyrábět. Linky jely na dvě směny, do praxe se vrátily pracovní soboty a ani to nestačilo.

Lihovarníkům se totiž sešly hned dvě události, které vybičovaly poptávku na maximum – Vánoce a zvyšování spotřební daně z alkoholu, kvůli kterému dříve či později půllitrová lahev 40% alkoholu podraží zhruba o 10 až 11 korun.

„S ohledem na zvýšení spotřební daně – mimochodem bezprecedentně vysoké – došlo samozřejmě na konci roku k předzásobení našich obchodních partnerů. Zaznamenali jsme i snahu některých obchodníků nakoupit až na rok dopředu, ale v průměru jde spíše o zásobu řádově na tři měsíce,“ potvrdil Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel likérky Rudolf Jelínek.

Z toho si odvozuje, že zákazníci pocítí zdražení tvrdého alkoholu plus minus od počátku dubna, v některých případech možná až po Velikonocích, které letos připadly na 10. až 13. dubna. Dle očekávání se to bude týkat hlavně levnějšího alkoholu, do jehož ceny se výše spotřební daně promítá ve větší míře. Prémiovější a tedy dražší značky lihovin o tolik podražit nemusejí.

I u Jelínků museli vysokou poptávku z posledních měsíců minulého roku řešit posílením směn. „Předzásobení v Česku bylo navíc doprovázeno snahou se předzásobit u našich zákazníků na trzích v USA, kde skončila platnost Craft Beverage Manufacturers Act, tedy nařízení Donalda Trumpa, kterým se snížily federální daně na alkohol na roky 2018 a 2019, a v Polsku, kde dochází ke zvýšení spotřební daně podobně jako v Česku,“ dodal Motyčka.

Přišlo slabé období

Pavel Kadlec z Palírny U Zeleného stromu potvrzuje, že i jejich zákazníci se na sklonku roku 2019 mohutně předzásobili. „Na našich prodejích se to určitě projevilo, většina našich odběratelů se snažila nakupovat výrobky s původní spotřební daní. V lednu můžeme obecně v maloobchodě vidět, že cílem předzásobení nebylo primárně vydělat na rozdílné výši spotřební daně, ale udržet co nejdéle původní ceny na úrovni roku 2019,“ myslí si Kadlec.

Před Vánocemi také varoval, že kvůli předzásobení by v lednu a únoru likérky mohly jet sotva na půl plynu. „Je velké riziko, že v prvních dvou měsících roku 2020 nebude výroba tak vytížená a my již nyní řešíme alternativní pracovní náplň, abychom nemuseli zaměstnance propouštět.“

Ministerstvo financí zvyšování spotřebních daní obhajovalo kromě jiného i zdravotními riziky. „Během deseti let, během kterých se spotřební daň z lihu nezvyšovala, vzrostla průměrná mzda o 44,2 procenta, čímž došlo k významnému zvýšení dostupnosti tvrdého alkoholu. V případě spotřebních daní z cigaret a tabáku sice docházelo k průběžnému navyšování, nicméně jeho výše nebyla efektní z hlediska naplnění cíle snižování spotřeby tabákových výrobků,“ uvedlo ministerstvo.

Celkem by takto mohl kabinet do rozpočtu získat zhruba deset miliard korun ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované