Hlavní obsah

Objev: Archeologové ve Stonehenge vykopali rakve z doby bronzové

Foto: Profimedia.cz

Komplex Stonehenge byl vybudován v neolitickém období.

Reklama

Experti na planině v Salisbury, kde se nachází komplex menhirů Stonehenge, odkryli rakve z doby bronzové, neolitickou keramiku a záhadné oplocení ve tvaru písmene C.

Článek

Objekty nalezené v komplexu menhirů v anglické kulturní památce Stonehenge by se podle expertů mohly datovat do prehistorické industriální éry. Předměty byly vykopány archeology, kteří zkoumali okolí vzniku nového tunelu pro automobily v bezprostřední blízkosti oblasti.

Jeden z nejvíce fascinujících předmětů je objevený objekt z jílovité břidlice, jenž by mohl být součástí hole či berle, která byla nalezená v hrobě. Ten je čtyři tisíce let starý. Nedaleko je pohřbené dítě, které bylo pochované společně s jednoduchým malým pohárkem.

V příkopu, který obklopuje oplocení ve tvaru písmena C, se našly spálené pazourky. To nasvědčuje tomu, že se zde před mnoha tisíci lety opracovávaly kovy či kůže.

Jižně od návštěvnického centra Stonehenge narazili archeologové na neolitickou rýhovanou keramiku. Tu tam mohli zanechat lidé, kteří kamenný kruh postavili, či jen navštívili.

„Našli jsme toho hodně. Důkazy o lidech, kteří tu po tisíciletí žili. Stopy každodenního života, smrti, intimní předměty,“ uvedl pro server The Guardian Matt Leivers, archeolog z Wessex Archeology. „Každý detail nám umožňuje zjistit, co se s touto krajinou před, v průběhu i po dostavění Stonehenge dělo. Každý kousek tento obrázek o trochu více zaostří,“ uvedl.

Plán vybudovat tunel pro silnici A303, která prochází těsně kolem kamenů Stonehenge, je velmi kontroverzní. Mnoho expertů uvedlo, že takto invazivní výstavba může katastrofálně poškodit jednu z nejvzácnějších starověkých oblastí na světě a vést ke ztrátě sta tisíců artefaktů. Tento projekt by měl stát 1,7 miliardy liber.

Společnost Highways England a Wessex Archeology, která vede průzkum koridoru budoucího tunelu, uvedly, že na projektu pracují systematicky a citlivě.

V průběhu první fáze experti z Wessexu ručně vykopali a proseli téměř 1800 zkušebních děr. Vyhloubili a zaznamenali více než 400 zkušebních příkopů.

Další fáze archeologických výkopů začne v průběhu tohoto roku. Bude trvat zhruba 18 měsíců a bude do ní zapojeno na 150 archeologů. Samotná práce na tunelu by měla být zahájena v roce 2023.

Nedaleko plánovaného východního vjezdu do tunelu nalezli archeologové velké množství materiálu, které odpadá při výrobě pazourků. Na místě byly také strouhy, jež mohou datovat do doby železné.

Poblíž západního konce objevili dva hroby z doby tzv. kultury zvoncových pohárů, tedy lidí, kteří do Británie přišli zhruba dva a půl tisíce let před naším letopočtem. Jeden pohřbený byl dospělý, který byl pochován v přikrčené poloze s hrncem či pohárem. Nalezli tam také měděné šídlo nebo fragment špendlíku či jehly a malý břidlicový předmět válcovitého tvaru, který zřejmě předtím nikdy nikdo nenašel.

„Je to zvláštnost,“ uvedl Leivers. Vědci provedou podrobnější práce, aby zjistili, o co se přesně jedná. Podle teorie jde pravděpodobně o hrot slavnostní hole nebo palcátu.

Na stejném místě byla také nalezena jáma z doby kultury zvoncových pohárů, která obsahovala malé ušní kosti dítěte a jednoduchou nádobu. To naznačuje, že šlo také o hrobku. Obvykle jsou z této doby nádoby zdobené, tato ale není. Možná tak naznačuje věk dítěte, které zemřelo.

Kousek jižně vědci nalezli oplocení ve tvaru písmene C. „Je to zvláštní,“ řekl Leivers. „Jen těžko můžeme říci, co to bylo, ale víme, že je to staré, protože jsme tam našli skoro neponičenou nádobu z doby bronzové.“

Další nález je skupina předmětů z neolitické éry, to byl kamenný kruh ve Stonehenge vybudován. Jde o rýhovanou keramiku, pazourek či jelení paroží.

Nálezy jsou zatím uložené v Salisbury. K vidění budou později v městském muzeu.

Tunel má skrýt dosavadní silnici, která vzácné kulturní dědictví přeťala vedví. Díky tunelu by se pak oblast opět spojila v jeden celek.

Reklama

Doporučované