Hlavní obsah

Oblast 51 se připravuje na invazi záhadologů. Začalo to vtipem, ale může to skončit katastrofou

Foto: Reuters

Na festivalu se očekává účast od 5 000 do 50 000 lidí.

Reklama

V nevadské poušti leží dvě města, Rachel a Hiko, která mají dohromady populaci 173 obyvatel a není tam obchod ani benzinová pumpa. Co je však činí zvláštními, je jejich blízkost k přísně tajné základně amerických leteckých sil, běžně známé jako Area 51. Tajemná vojenská testovací oblast, dlouhodobě spojovaná s konspiračními teoriemi o UFO, se má už tento týden stát terčem setkání, jemuž na sociální síti přislíbilo účast přes tři a půl milionu lidí.

Článek

Malá městečka uprostřed nevadské pouště se mají stát dějištěm dvou festivalů – Alienstock, nazvaný podle legendárního festivalu Woodstock z roku 1969, by mělo hostit město Rachel a sousední městečko Hiko by se mělo stát základnou události „Storm Area 51“ (Zaútočíme na Oblast 51).

Na rozdíl od většiny velkých festivalů nebyly tyto události připravovány roky předem. Místo toho vzešly z internetového vtipu zveřejněného na Facebooku jen před čtyřmi měsíci. Studentovi z Bakersfieldu v Kalifornii Mattymu Robertsovi, který událost zveřejnil na Facebooku, na zorganizování jednoho z festivalů stačilo jen pár měsíců. Nyní se obává, že by z něj mohla vzejít „možná humanitární katastrofa“. Nedostatečná infrastruktura může způsobit, že na místě nebude dost vody a základních potravin.

Příhodný název události „Zaútočíme na Oblast 51, všechny nás zastavit nemohou“ napovídá, že událost měla za cíl vtrhnout na základnu v dostatečně velkém počtu, aby s tím nemohla nic udělat ani americká armáda.

Pokud lidé dovnitř opravdu vniknou, mohla by podle události být konečně odhalena domnělá tajemství, která se skrývají uvnitř – mimozemská technologie a tajný vládní výzkum. „Podívejme se na ty mimozemšťany,“ psalo se v popisu akce.

Foto: Reuters

Dnes již odstraněná událost na Facebooku.

„Byl to jen vtip,“ říká autor události

„Facebookovou událost o Oblasti 51 jsem založil kolem druhé ráno 27. června,“ řekl Roberts pro BBC. „Od začátku to byl jen vtip. Z ničeho nic se objevila tuna pozornosti a bylo to úžasné.“ Za současného stavu projevilo zájem o účast 20. září více než 3,5 milionu lidí. Podle Robertse existuje „pořádná hrstka lidí, která to bere vážně.“

Jedním z nich je 33letý realitní investor Art Frasik z Ohia. „Jdu do Oblasti 51, protože tato základna je financovaná z našich daní. Po 70 letech skrývání cizí technologie před světem máme právo to vidět,“ napsal ve zprávě na Facebooku.

Jiní vstupem na základnu hrozili podobně, vzhledem k množství vtipů a memů je však těžké určit jejich vážnost.

Začátkem tohoto týdne autor události Roberts s Alienstockem oficiálně přerušil vztahy a oznámil obavy z „možné humanitární katastrofy“. „Kvůli nedostatku infrastruktury, špatnému plánování, risk managementu a očividnému ignorování bezpečnosti více než deseti tisíc očekávaných účastníků Alienstocku jsme se rozhodli festivalu dát červenou,“ píše se v prohlášení na webových stránkách Alienstocku. Od festivalu se distancoval i další organizátor Frank DiMaggio. Lasvegaské televizi KTNV řekl, že událost „musí zmizet, než se stane největší katastrofou, jakou kdy jižní Nevada zažila“.

Foto: alienstockfestival.com

Náhradní plán festivalu Alienstock.

Vláda hrozbu bere vážně

Americké letectvo bere tyto hrozby vážně. Tisková mluvčí letectva Laura McAndrews řekla BBC, že „jakýkoli pokus o nezákonný přístup k vojenským zařízením nebo vojenským výcvikovým oblastem je nebezpečný“.

Roberts toto varování zopakoval a řekl, že sám nechce, aby se někdo zranil. Poté, co se událost na Facebooku tak dramaticky rozšířila, Robertsovi zaklepali na dveře agenti FBI, kteří mu chtěli záměry vymluvit. Roberts agenty ujistil, že „bomby nebo něco šíleného nestaví“.

Co začalo jako „vtipný mem“ každopádně rychle vyeskalovalo mimo Robertsovu kontrolu. Pro americké letectvo i městečka Rachel a Hiko mohou být pokusy lidí o narušení Oblasti 51 paradoxně nejmenší starostí.

Hlavní výzvu pro místní orgány a infrastrukturu představuje potenciální přítomnost množství lidí přímo ve městech – tedy na zmiňovaných festivalech. Alienstock, oficiálně pořádaný malým hotelem Little A'Le'Inn v Rachelu a Zaútočíme na Oblast 51, který se koná ve výzkumném středisku Alien Research Center v Hiku. Obě akce od okresu Lincoln obdržely povolení ke konání.

Návštěva Oblasti 51 je pro konspirační teoretiky fascinující záležitostí po celá desetiletí. Základna byla založena v padesátých letech vedle jezera Groom jako testovací zařízení pro americké špionážní letadlo Lockheed U-2.

Podle odborníka na Oblast 51 Glenna Campbella však základna nebyla veřejně spojována s mimozemšťany a výskytem UFO až do 80. let.

Fyzik Bob Lazar tehdy v rozhovoru pro nevadskou televizi KTNV prohlásil, že měl poblíž Oblasti 51 reverzním inženýrstvím prozkoumat mimozemskou kosmickou loď.

„S jeho oznámením se zrodily tisíce konspiračních teorií,“ řekla KTNV novinářka Annie Jacobsenová, která napsala o Oblasti 51 knihu „Oblast 51: Necenzurovaná historie americké tajné vojenské základny“.

Foto: facebook.com/matty.roberts.906

Autor facebookové události Matty Roberts u Oblasti 51.

Zopakuje se fiasko Fyre festivalu?

Jak ukázala událost Robertsova na Facebooku, Oblast 51 magnetem pro mimozemské spiknutí zůstává dodnes. Šerif z okresu Lincoln Kerry Lee řekl BBC, že i kdyby se objevilo 1 % hostů na Facebooku, „bylo by to enormnější, než zvládneme“.

Lee řekl, že z celé Nevady se dostaví dalších 150 důstojníků a 300 zdravotníků. Obvykle je pro celý okres o rozloze 10 000 kilometrů čtverečních k dispozici pouze 26 důstojníků. Pokud se nejvyšší odhady ukáží jako přesné, počet obyvatel okresu Lincoln (kolem 5 000) by se přes noc zvýšil desetkrát. Ve městech Rachel a Hiko by pak infrastruktura ani služby nebyly schopny takový nápor zvládnout.

Prohlášení na webových stránkách města Rachel předpovídá, že Alienstock může skončit jako „Fyre Festival 2.0“. Fyre Festival, který se konal v roce 2017, byl inzerován jako okouzlující párty na Bahamách, ale nakonec slíbil víc, než dokázal splnit. Někteří věří, že by Alienstock mohl trpět podobným osudem.

Organizátoři druhé akce – dvoudenního setkání „věřících“ odborníků UFO a hudebníků ve Středisku pro výzkum mimozemšťanů v Hiko – se zdají být připravenější. Festival má podle BBC být připraven na 5 000 návštěvníků. Pokud však počet příchozích přesáhne desítky tisíc, neexistuje podle organizátorů způsob, jak se o ně se stávající infrastrukturou postarat.

Organizátoři obou festivalů vědí, že přepočítání s počtem návštěvníků je může vyjít draho. Důsledky by mohly být katastrofální.

Foto: Shutterstock.com

Satelitní snímek Oblasti 51.

USA přiznávají existenci Oblasti 51 teprve šest let

Základna Area 51, jejíž existenci Pentagon přiznal až před šesti lety, podle armády slouží k testům špionážních letadel a k výcviku personálu. Stoupenci konspiračních teorií ale tvrdí, že v areálu se skrývají mrtvá těla mimozemšťanů nebo trosky jejich havarovaného vesmírného korábu. Oblastí prochází 158 kilometrů dlouhá komunikace, kterou místní nazývají „mimozemská silnice“. Přistávají tam podle nich létající talíře.

Protože základna je tajným vojenským zařízením, nikdo neví, co se tam v současné době děje. Jejím cílem bylo vždy „zdokonalovat vojenskou vědu a technologie rychleji a dále než jakákoli jiná zahraniční mocnost na světě,“ dodala Jacobsenová.

Reklama

Doporučované