Hlavní obsah

Oblíbená aplikace zazářila na burze. Akcie vzrostly o 40 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Oblíbená aplikace pro výuku cizích jazyků Duolingo vstoupila úspěšně na burzu Nasdaq. Akcie rostly o téměř 40 procent a tržní hodnota firmy dosáhla 6,5 miliardy dolarů.

Článek

Americká společnost Duolingo, která provozuje stejnojmennou aplikaci pro výuku jazyků, dnes zažila úspěšný vstup na burzu. Akcie podniku na americkém trhu Nasdaq debutovaly růstem skoro o 40 procent a jeho tržní hodnota se vyšplhala na 6,5 miliardy dolarů (zhruba 140 miliard Kč).

Společnost Duolingo v rámci primární veřejné nabídky (IPO) prodala zhruba 5,1 milionu akcií, což vyneslo téměř 521 milionů dolarů. Skoro 1,4 milionu prodaných akcií ale patřilo akcionářům, výtěžek z prodeje těchto akcií tak nepřipadne podniku.

Aplikace Duolingo umožňuje výuku čtyř desítek jazyků, alespoň jednou měsíčně ji využívá zhruba 40 milionů lidí. Firma Duolingo v letoším prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila tržby - skoro tři čtvrtiny jejích příjmů pocházely z předplatného a necelá pětina z reklamy.

Aplikace Duolingo už zaznamenala přes půl miliardy stažení. Je nejvýdělečnější vzdělávací aplikací v obchodech Google Play a App Store, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Doporučované