Hlavní obsah

Obrana chce založit organizaci pro mezivládní zbrojní dohody

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo obrany plánuje založit organizaci, která by českým zbrojařům formou mezivládních dohod pomáhala podporovat export vojenského materiálu. Fungovat by měla od začátku ledna.

Článek

Na sněmovním výboru pro obranu to dnes řekl náměstek ministra pro obranu Tomáš Kopečný.

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek ČTK řekl, že založena by měla být agentura pro mezivládní obrannou spolupráci. Jejím úkolem bude podpora a zprostředkování vývozu vojenského materiálu vládám jiných států. Podle zbrojních firem je někdy pro úspěch na zahraničních trzích nutné podat nabídku mezivládní formou. Česká vláda ale v současné době není schopna takovou záruku poskytnout.

Kopečný na výboru poznamenal, že podobnou formu podpory používá řada států. Česká republika například takto kupuje vojenské vrtulníky ze Spojených států nebo radary z Izraele. Systémy zmíněných zemí jsou podle něj odlišné a specifický by byl i plánovaný český systém, a to kvůli některým legislativním otázkám.

Podle Pejška bylo jako nejlepší model pro české poměry vyhodnoceno zřízení agentury, která by byla podřízena Ministerstvu obrany. To by také zajistilo personál i peníze na provoz.

K podpoře domácího zbrojního průmyslu se dnes na výboru přihlásili i zástupci dalších ministerstev. Zdůraznili potřebu, aby byla ČR, pokud možno, v co nejvíce oblastech soběstačná. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek poznamenal, že pokud by firmy kvůli ekonomické krizi zrušily některé své výrobní schopnosti, obnovovaly by je velmi obtížně. Řekl, že zbrojní export sice teď neklesá, ale jen díky už uzavřeným kontraktům. Uzavření dohod podle něj trvá jeden až pět let. Protože kvůli protikoronavirovým opatřením nemohou zástupci firem cestovat na některé zahraniční trhy a domlouvat tak zakázky, pokles podle něj přijde. Vyzval proto úřady, aby pokud možno export podpořily.

Zároveň varoval před tím, že stále více českých bank není ochotno poskytnout na vývoz vojenského materiálu úvěr. Odmítají také podle něj přijmout třeba platby z afrických zemí za zbrojní zakázky, i když je obchod schválen státem.

Poslanci také mluvili o zajištění strategických zásob státu. Ministerstvo obrany nyní připravuje studii, která by měla odpovědět na otázku, jaké kovy či jejich slitiny by měl mít stát ve svých strategických zásobách. Studie měla být hotova původně v březnu, podle zástupců obrany bude dokončena kvůli náročnosti do konce roku.

Ministerstvo obrany požaduje, aby ve státních zásobách byly suroviny, ze kterých by bylo možné v případě krize vyrobit munici. Podle zástupce náčelníka generálního štábu Miroslava Hlaváče by ale bylo vhodné, aby byly k dispozici i suroviny pro výrobu náhradních dílů pro bojovou techniku.

Ředitel sekce podpory Ministerstva obrany Štefan Muránský poznamenal, že si armáda zpracovala analýzu schopností českého průmyslu ve chvíli, kdy by byly uzavřeny hranice. Výsledky podle něj byly znepokojivé. Poznamenal, že například v Česku neexistuje výrobce, který by byl schopen munici sám vyrobit. České firmy ji totiž kompletují z dodaných dílů.

Reklama

Související témata:

Doporučované