Hlavní obsah

Obvinění z vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně plánovali také vraždu bývalého ministra

K vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo v únoru loňského roku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky zaznamenala další vývoj – slovenský Denník N zveřejnil soukromou konverzaci mezi objednavateli činu, čtyři osoby obviněné z vraždy novináře zároveň slovenská policie obvinila z přípravy dalších tří vražd.

Článek

V kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo k posunu u dalších obviněných – slovenská policie ve středu obvinila Tomáše Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovou z přípravy dalších tří vražd, jejichž oběťmi se měli stát dva prokurátoři a advokát. Oznámilo to slovenské ministerstvo vnitra.

Ministerstvo v prohlášení upřesnilo, že nový případ se týká plánované likvidace prokurátorů Petra Šufliarského a Maroše Žilinky. Obětí se měl stát rovněž bývalý ministr vnitra a spravedlnosti a nyní advokát Daniel Lipšic.

Při vyšetřování Kuciakovy vraždy vyšlo najevo, že obvinění patrně připravovali také vraždy exministra Lipšice a prokurátorů Šufliarského a Žilinky. Generální prokurátor Jaromír Čižnár už v únoru v této souvislosti poukázal na to, že lidé připravující zločin se k podrobným informacím o svých zamýšlených obětech nemohli dostat bez kontaktů na policii.

Vyšetřování přípravy těchto vražd bylo proto po dohodě prokuratury a policie odebráno vyšetřovacímu týmu Kuciakovy vraždy a přiděleno inspekci ministerstva vnitra, která zkoumá trestné činy policistů. Lipšic i média tento postup kritizovali, zatímco Čižnár ho obhajoval. Generální prokurátor řekl, že bez spolupráce s policisty by podezřelí nemohli získat osobní údaje například o Žilinkovi.

V souvislosti s případem se nyní dostala na veřejnost také soukromá komunikace Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsové, kteří měli loňskou dvojnásobnou vraždu objednat.

Zveřejnil ji slovenský Denník N. Dvojice si ve svých zprávách v aplikaci Threema ze zavražděného novináře utahuje: „Založím nadaci svatého Jána Kuciaka – patrona novinářů. Kdo bude lepší patron než ten, který má v sobě patrony?” píše v jedné ze zpráv podnikatel Marián Kočner.

Ze zveřejněné konverzace je rovněž patrný blízký vztah obviněných. Dvojice si podle Denníku N každý den psala zprávy na dobré ráno a dobrou noc a na cestách si pravidelně dávala vědět, zda na místo dojeli v pořádku.

„Dozvědět se informace z komunikace mezi Mariánem Kočnerem a představiteli justičních orgánů je dost tragické,” okomentovala situaci podle slovenského deníku prezidentka Zuzana Čaputová.

K vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo 21. února loňského roku. Letos v dubnu se k činu přihlásil bývalý voják Miroslav Marček. Kauza tehdy otřásla slovenskou politickou scénou – Slovensko zažilo největší protesty od roku 1989, které vedly k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka a následně i slovenského premiéra Roberta Fica.

Případ kriminalisté nadále prošetřují, zveřejněná konverzace mezi Mariánem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou by tak vyšetřovatelům mohla přinést zásadní informace.

Reklama

Doporučované