Hlavní obsah

Obviněnou exnáměstkyni Kratochvílovou propustili z vazby

Obviněná Kratochvílová opustila vazební věznici, podle žalobců už nemůže ovlivnit svědky.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Exnáměstkyně Ministerstva školství Simona Kratochvílová je obviněna v případu dotační kauzy kolem českého sportu.

Článek

Všichni svědci v případu již byli vyslechnuti, obavy z případného ovlivňování tak podle žalobců pominuly. Tak žalobci zdůvodnili propuštění bývalé vlivné úřednice z vyšetřovací vazby, informovala o rozhodnutí Česká televize.

Simona Kratochvílová ovšem i nadále zůstává - spolu s podnikatelem Miroslavem Peltou - hlavní obviněnou v případu dotační kauzy. S bývalým šéfem fotbalového svazu měli společně manipulovat se sportovními dotacemi.

Pelta byl propuštěn z vazby již začátkem června, Kratochvílová zůstala za mřížemi do konce července. K případu se pro Seznam vyjádřil advokát Kratochvílové Petr Shopf: „Na žádném nekalém ovlivňování rozdělování dotací se nepodílela, svoji funkci vykonávala v souladu se všemi všeobecně závaznými právními předpisy,” uvedl.

Policejní odposlechy zaznamenaly debaty Kratochvílové s Peltou. Podle záznamů se před samotným jednáním komise, která o dotacích rozhodovala, domlouvali, kdo peníze dostane a kdo naopak ne. Policie je přesvědčena, že takto byla zmanipulována zhruba polovina z padesáti projektů.

V případu je od začátku týdne obviněn také jeden z nejvlivnějších mužů sportovního zákulisí Miroslav Jansta, tajemník České unie sportu Jan Hobáč a rovněž celá ČUS jako právnická osoba.

Reklama

Doporučované