Hlavní obsah

Obviněný sportovní boss Jansta: Říkám věci na rovinu. Když dostanu ránu, tak ji vrátím

Výzva s Miroslavem Janstou: O kauze sportovních dotací i o tom, kdo chtěl ovládnout český sport.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Peníze do sportu nově potečou přes národní agenturu. Předseda České unie sportu Miroslav Jansta její vytvoření považuje za svůj úspěch. V čem teď bude rozdělování financí sportovcům transparentnější?

Článek

Mocný sportovní boss a právník s čilými politickými kontakty Miroslav Jansta je muž, jehož se mnozí lidé bojí. „Já nevím proč. Kdo mě zná, tak ví, že jsem člověk v pohodě. Ano, jako kluk z vesnice jsem zvyklý, že když dostanu ránu, tak ji vrátím,“ říká s úsměvem Jansta ve Výzvě Seznamu.

„Asi některé lidi štvu tím, že mluvím na rovinu. A že nejsem jako mí předchůdci, kteří přišli o Sazku a měli tady největší skandál českého sportu, mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.“

Přitom on sám aktuálně čelí obvinění kvůli tomu, že podle policie sehrál klíčovou roli při údajném páchání trestné činnosti v souvislosti s rozdělováním milionů korun pro sportovní svazy z dotačních programů Ministerstva školství.

Po několika aférách se mění financování českého sportu. Peníze už nebude rozdělovat Ministerstvo školství, ale nová národní sportovní agentura. Vznikají nová pravidla a registr sportovců, aby zmizely černé duše.

Vítězství v prvním kole

Odpověď na zásadní otázku – jestli to teď bude transparentnější – není pořád vůbec jistá. Boj o kontrolu nad sedmi miliardami korun neutichá. A vedou jej pořád ti samí – Miroslav Jansta versus Jiří Kejval. Tedy šéf České unie sportu (ČUS) a předseda Českého olympijského výboru (ČOV).

Jansta je stíhaný v aktuální dotační kauze ve sportu, ale první kolo vyhrál. Kejval chtěl, aby peníze rozděloval ČOV, Jansta prosazoval samostatné ministerstvo sportu. Nakonec je to tedy jen agentura, ale i to šéf sportovní unie bere za úspěch.

„Oni chtěli mocensky ovládnout toky, ale samozřejmě narazili na mě. Já říkám, že olympijský výbor je tady od toho, aby zajistil účast, letenky a ubytování pro moje sportovce, když se dostanou na olympiádu,“ říká sebevědomě Jansta ve Výzvě Seznamu. „Ale dnes jsme s Jirkou v konsenzu. On je jiný, já jsem jiný.”

V souvislosti s vyšetřováním korupční aféry na Ministerstvu školství detektivové míní, že právě Jansta lobboval při rozdělování dotací proti ČOV, že zneužíval své nadstandardně dobré osobní vztahy s ostatními obviněnými a požadoval po nich poskytování informací o činnosti ministerstva, na které neměl nárok.

Bojí se soudu? „Protože vím, jak to celé proběhlo, tak se ničeho neobávám. Nemohu být odsouzen na to, že úřednice ministerstva zfalšuje výpočet pro rozdělování peněz, já se jako předseda největšího spolku cítím ošizen a tak se ozvu. Tam je trestný čin někoho jiného, rozhodně ne můj,“ argumentuje Jansta.

Svým lidem psal SMS typu „teď buď tvrdej, teď nesmíš ustoupit, potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt“. Dnes se k tomu hlásí: „Já nemusím dávat šifry. Já to říkám, jak to je. Na rovinu. Nejsme roboti. Chcete roboty, nebo lidi?"

Tvrdí dokonce, že k esemeskování a lobbování přes známé ho dotlačila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová, za níž se financování sportu po policejním zásahu zhroutilo.

„Správné to nebylo a já bych si to v minulosti nikdy nedovolil – a to jsem se znal se spoustou ministrů školství a tykal si s nimi. Paní ministryně Valachová slibovala spravedlivé financování, ale nic se nestalo – nebyla metodika, bodové hodnocení. Nechala to na libovůli úředníků a ti si to dělali po svém,“ říká Jansta.

Proč už Česká unie sportu neměla dávno existovat? Drží si stále vliv v ČSSD, který měl v minulosti? A proč ostře kritizuje agenturu Bison & Rose?

Podívejte se na celý rozhovor s Miroslavem Janstou v úvodním videu.

Reklama

Doporučované