Hlavní obsah

Obyvatele centra Ostravy nejvíce zaujal nápad komunitního parku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Komunitní park Jindřich za Bezručovým sadem se stal vítězem prvního ročníku participativního rozpočtu v centrálním ostravském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Článek

Obvod na nápady svých obyvatel vyčlenil milion korun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Hana Mainušová.

Lidé svého favorita vybírali z osmi projektů a do ankety se zapojilo 1184 hlasujících. „První místo s celkovým počtem 566 hlasů obsadil projekt Komunitní park Jindřich. Ten by měl vzniknout v roce 2021 na prostranství mezi domy za Bezručovým sadem. Navrhovatelka projektu by tam ráda vytvořila komunitní zahrádku a příjemné posezení pro sousedy i kolemjdoucí,“ uvedla starostka Zuzana Ožanová (ANO).

Na druhé příčce se umístil nápad na vybudování moderní veřejné toalety v Komenského sadech. Takzvaná chytrá toaleta by měla mít solární panel a platební systém, který bude umožňovat zaplacení symbolického poplatku pomocí bankovní karty nebo SMS zprávy. Tento projekt získal od občanů 562 hlasů.

„Celkové náklady na realizaci prvních dvou vítězných projektů se pohybují okolo 800.000. My však rozdělujeme rovný milion a 200.000 nám tak ještě zbývá na jeden projekt. Třetí místo obsadil projekt Hřiště na petanque a zahrada pro nevidomé v sadu Petra Bezruče. Autorka tohoto návrhu však nesouhlasila s částečnou realizací, proto bude podle pravidel participativního rozpočtu uskutečněn další projekt v pořadí,“ doplnil místostarosta Rostislav Řeha (Piráti). Čtvrtý nejvyšší počet hlasů získalo Pítko na Jiráskově náměstí. Vítězné projekty chce obvod uskutečnit v následujícím roce.

Podobné projekty participativního rozpočtu podporují i některé další ostravské městské části či města v regionu nebo jinde v zemi.

Reklama

Doporučované