Hlavní obsah

Obyvatelé Floridy se připravují na hurikán Michael, který zesílil na čtvrtý stupeň

Na Floridu míří hurikán čtvrté kategorie.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Desítky tisíc lidí se evakuovaly kvůli hurikánu, který se blíží na Floridu. Úřady vyzývají občany, aby hurikán nepodceňovali a přesunuli se do bezpečných zón.

Článek

Hurikán Michael se hodiny od okamžiku, kdy by se měl přesunout na floridské břehy, stále zvětšuje. Bouře, která během pondělí a úterý získala status hurikánu kategorie tři, ve středu posílila na čtvrtý stupeň. Střední Amerika hlásí už 13 obětí.

Podle předpovědí, na které se odkazuje CBS News i CNN, by mohl dosáhnout kategorie čtyři, byl by tak nejsilnějším letošním hurikánem, jenž dorazil na Floridu.

Na Floridě by měl v plné síle udeřit v noci ze středy na čtvrtek. Desetitisíce lidí se evakuovaly, úřady vyzývají občany, aby hurikán nepodceňovali a přesunuli se do bezpečných zón. Výzvu k evakuaci dostalo podle CNN nejméně 22 oblastí.

Floridský guvernér Rick Scott bouři označil za smrtící, upozornil občany, aby neignorovali vládní výzvy. „Můžeme znovu postavit váš dům, ale nedokážeme vás oživit, a proto, pokud dostanete výzvu k evakuaci, hned odejděte,” napsal Scott na svůj Twitter.

Vítr, doprovázející hurikán, dosahoval síly zhruba 193 kilometrů za hodinu. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) by se rychlost větru mohla zvýšit až na 241 kilometrů za hodinu. Hurikán také doprovází silný déšť, který způsobí záplavy, nejvíce ohroženy jsou tak zejména nížiny.

Podle CNN by hurikán mohl mít kromě Floridy ničivé následky i na Alabamu a Georgii. Podle předpovědí by se v oblastech mohla vyskytnout i tornáda.

Zvětšování hurikánu je důsledkem teplého Golfského proudu, který na něj působil v Mexickém zálivu, přes který Michael procházel. Kromě očekávaného uzavření obchodů upozornila Federální letecká správa cestující, aby kontrolovali status svých letů, který by se s příchodem bouře mohl proměnit, zejména kvůli záplavám, jež by mohly znepřístupnit cesty.

Hurikán Michael se na jihovýchodě Spojených států vyskytl pouze pár týdnů poté, co sousední státy Severní a Jižní Karolínu ohrožoval hurikán Florence, který v oblasti způsobil rozsáhlé záplavy a zničil mnoho cest a budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované