Hlavní obsah

Očekávám, že vyvodí nějaké důsledky, řekl Blatný k očkování šéfa VZP

Foto: Radek Nohl

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný už hovořil se šéfem VZP Zdeňkem Kabátkem, o kterém vyšlo najevo, že se nechal naočkovat. Podle ministra se dnes ředitel pojišťovny vyjádří, zda a případně jaké vyvodí důsledky.

Článek

„Nejsem ten, kdo ustanovuje nebo mění ředitele VZP. To je na Správní radě. Já ale očekávám, že pan ředitel coby korektní člověk z toho vyvodí nějaké důsledky a nějak na to zareaguje. Hovořili jsme o tom a on se k tomu určitě dnes vyjádří,“ uvedl Blatný.

Informaci, že se Kabátek dostal přednostně k vakcíně proti covidu-19, přinesl ve středu server iRozhlas.cz.

Jak poté šéf VZP vysvětloval v rozhovoru pro Seznam Zprávy, nedomnívá se, že by se zachoval neférově. Argumentoval tím, že vakcínu dostal už na přelomu prosince a ledna, kdy ještě nebylo přesně stanovené pořadí, kdo kdy přijde v očkování na řadu. Očkovací strategie ale už tehdy počítala s tím, že jako první mají nárok na vakcínu zdravotníci a klienti a zaměstnanci domovů pro seniory.

Ve čtvrtek Kabátek uvedl, že by považoval svoji rezignaci kvůli přednostnímu očkování za nezodpovědný krok. Podle něj je důležité, aby systém zdravotního pojištění zůstal funkční a stabilní.

Ministr Blatný řekl, že je v případě Kabátka potřeba postupovat tak, aby tak důležitá instituce jako VZP nebyla ohrožena ve svém chodu. „Ale naprosto souzním s tím, že každý slušný člověk na to nějakou reakci musí přinést, a já ji očekávám během dneška,“ dodal ministr.

Premiér Andrej Babiš v reakci pro Seznam Zprávy obdobně jako Blatný uvedl, že rozhodnutí je na Správní radě VZP, která má pravomoc ředitele pojišťovny odvolat.

„Pochybení pana Kabátka bude řešit pondělní Správní rada VZP. Požádal jsem teď o to předsedkyni rady, profesorku Adámkovou. Ministr Blatný ani já osobně nemůžeme přímo tuto věc řešit,“ napsal Babiš.

Věra Adámková už ve středu Seznam Zprávám potvrdila, že budou věc na pondělním zasedání řešit a budou chtít po řediteli vysvětlení.

Kabátek byl naočkovaný ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Odmítl ale specifikovat, jakým způsobem se přednostně k vakcíně dostal. „Vakcínu jsem dostal ve vinohradské nemocnici, ale tu do toho nechci vůbec zatahovat. Bylo to mé rozhodnutí a nebudu komentovat, kdo mi očkování nabídl,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované