Hlavní obsah

Ochrana seniorů nevyšla. Nejvíc lidí mezi nakaženými v Česku je 65 plus

Foto: Tomáš Lach, HZS Moravskoslezského kraje

Zástupci domovů pro seniory si v minulých týdnech stěžovali na nedostatek ochranných pomůcek. Snímek je z dekontaminace jednoho z pečovatelských domů.

Reklama

Do pátku byla ve statistikách lidí s onemocněním covid-19 nejpočetněji zastoupena věková kategorie od 45 do 54 let. Nyní už je každý pátý ve věku 65 let a více.

Článek

Rostoucí počet pozitivních testů na onemocnění covid-19 v zařízeních pro seniory se projevuje i na celkové struktuře nakažených.

Ve statistice, kterou Ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizuje na svém webu, vyšla v pátek poprvé od konce března jako nejpočetnější věková kategorie s věkem 65 let a více. Do té doby byla nejsilněji zastoupena generace lidí ve věku 45 až 54 let.

Podle údajů ze sobotního odpoledne se podíl nejstarších mírně zvětšil. Pozitivně otestovaných na covid-19 bylo mezi seniory 1110 lidí, tedy 19,7 procenta ze všech evidovaných nakažených. Dá se tedy konstatovat, že každý pátý nakažený je v důchodovém věku.

Na donedávna „nejpromořenější“ věkovou skupinu 45-54 let v sobotu odpoledne připadalo 1074 lidí s nákazou, což podle Ministerstva zdravotnictví odpovídá 19 procentům nakažených.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Pozitivně testované osoby na covid-19 v ČR podle věkových kategorií. Stav k 11. dubnu 2020, 17:20.

Ještě na konci března přitom nejstarší věková kategorie tvořila na celkovém počtu pozitivně testovaných pouze 14 procent. Už 6. dubna však jejich podíl překročil 18 procent.

Tento vývoj odpovídá rychlejšímu šíření nákazy v domovech důchodců a dalších zařízeních pro seniory během uplynulých týdnů. V posledních dnech například vzrostl počet potvrzených případů nákazy v Alzheimercentru Ostrava. Ve čtvrtek centrum hlásilo 24 pozitivních klientů a devět zaměstnanců, v pátek uvedlo, že nakaženo je 40 klientů a 17 zaměstnanců.

O postupném zvětšování podílu starších lidí mezi nakaženými v posledních týdnech vypovídá také další statistika, kterou ve středu představil Ústav zdravotnických informací a statistiky. Ten člení nemocné na covid-19 do věkových kategorií jinak, seniory zahrnuje do skupiny od 60 let.

Zatímco ještě 22. března tvořili šedesátníci a starší mezi nakaženými 17,3 procenta, do pondělí 6. dubna jejich podíl postupně narostl na 23,6 procenta.

V mezinárodním srovnání si však Česko stále vede relativně dobře. Například v Itálii nebo ve Španělsku, kde se nákaza koronavirem rozšířila mnohem silněji, je podíl seniorů mezi nakaženými vyšší než 30 procent.

Od pátku musejí domovy pro seniory a podobná zařízení povinně zajistit každých 14 dní testování svých zaměstnanců na koronavirus. Zařízení musejí vést evidenci vyšetření, nákazu zaměstnance musejí oznámit hygienikům, kteří mu nařídí karanténu. Kraje a hlavní město Praha musejí poskytovatelům sociálních služeb dodat dostatek rychlotestů.

Reklama

Související témata:

Doporučované