Hlavní obsah

„Dáme vám ivermektin, vakcínu pro prasata,“ zuřil v televizi filipínský prezident

Foto: Profimedia.cz

Filipínský prezident Rodrigo Duterte.

Reklama

Filipíny se potýkají s nezájmem tamních obyvatel o očkování. Prezident Rodrigo Duterte se proto rozhodl, že rázně zakročí. Filipínce varoval v televizním projevu.

Článek

Filipíny patří mezi jednu z nejhůře postižených zemí covidem-19 v regionu jihovýchodní Asie. Země se navíc potýká s pomalým postupem očkování a také nezájmem lidí. Na to se rozhodl zareagovat ve své pondělní řeči filipínský prezident Rodrigo Duterte a nebral si servítky.

„Buď zvolíte vakcínu, nebo vás nechám zavřít,“ řekl rozčileně v reakci na nezaplněné očkovací kapacity ve vakcinačních centrech v Manile. „Ti lidé, co se nechtějí nechat očkovat, pokud se nenecháte očkovat, naočkuju vás vakcínou pro prasata, ivermektinem. Ten vám dáme,“ popisoval rozlíceně možný postup vůči všem „odmítačům“. Jako druhé řešení pro lidi, co se očkovat nechtějí, zmínil, že by měli „ze země odejít, když se nechtějí zapojit do očkovacího programu“, cituje jeho slova CNN.

Na Filipínách se covidem-19 dosud infikovalo 1,3 milionu lidí a zemřelo přes 23 tisíc. Denní přírůstky nově nakažených se pohybují v uplynulých dnech kolem pěti a šesti tisíc. Situace se oproti březnu, kdy v době druhé vlny denně přibývalo kolem deseti tisíc nově nakažených, zlepšila. Země se nicméně obává nakažlivější mutace delta, kterou úřady v zemi v posledních dnech detekovaly.

„Nechápejte mě špatně, v této zemi je krize,“ vysvětloval Duterte. „Jsem rozčilený na Filipínce, kteří nedbají na vládu,“ dodal. Podle tamních úřadů dostalo obě dávky očkování do uplynulé neděle 2,1 milionu ze 110milionového národa. Vláda si dala za cíl naočkovat minimálně 70 milionů.

Přestože vládní zmocněnci volají po tom, aby se Filipínci očkovali, zdůrazňují oproti prezidentovi, že jejich rozhodnutí je zcela dobrovolné. V očkování nicméně vidí naději, aby se mohla situace v zemi zlepšit. Mluvčí prezidenta Harry Roque uvedl pro CNN Philippines, že v červnu bylo do země dodáno již 5,87 milionu dávek vakcín od různých společností (Sinovac 3,5 mil., Pfizer přes Covax 2,27 mil., 100 tisíc dávek Sputniku V). Vakcínami Filipínám přispějí i Spojené státy americké. Podle serveru Manila Bulletin News americká vláda zemi zařadila na prioritní seznam zemí, kterým poskytne 55 milionů dávek vakcín buď napřímo, nebo přes iniciativu Covax.

Prezident Duterte, který je známý svým striktním postojem k pandemii, také ve včerejším projevu zdůraznil, že Filipínci mají stále povinnost nosit masky ve venkovních i vnitřních prostorách, a potvrdil, že školy zůstanou dále zavřené. Podle něj by se měly otevřít až v momentě, kdy budou naočkováni všichni, cituje jeho slova Manila Bulletin.

Reklama

Doporučované