Hlavní obsah

Od soboty bude v Česku foukat silný vítr, může kácet stromy

Foto: HZS

Ilustrační foto.

Reklama

V Česku bude od soboty do nedělního rána foukat silný vítr. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na severu na horách až 110 kilometrů za hodinu.

Článek

Vítr se začne zvedat v noci na sobotu a ustat by měl v neděli ráno. Silný vítr se čeká v celé zemi s výjimkou západu Čech a Prahy. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha před silným větrem s vysokým stupněm nebezpečí platí pro několik okresů ze sedmi krajů. V horských regionech Libereckého, Královéhradeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje meteorologové očekávají vítr s nárazy o rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, místy až kolem 110 kilometrů za hodinu. Do 90 kilometrů za hodinu může mít rychlost i nárazový vítr ve Středočeském, Pardubickém a Jihočeském kraji.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Zelená znamená běžný stav, žlutá nízký stupeň nebezpečí a oranžová vysoký stupeň nebezpečí.

Na zbytku území republiky by měly mít nárazy maximálně rychlost 70 kilometrů za hodinu, výstraha před větrem se netýká Prahy, Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje.

Meteorologové varují před tím, že vítr může poškodit stromy, způsobit škody na budovách nebo přerušit elektrické vedení. Lidé by měli být při pobytu venku obezřetní, neměli by například chodit do lesa nebo na vysokohorské túry. Řidiči by měli počítat s neprůjezdnými silnicemi.

Meteorologové dále radí: „Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Omezit pohyb venku i jízdu autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se ke spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny horské služby.“

Reklama

Doporučované