Hlavní obsah

Od Trumpa se odvrátil další poradce. Do rezignačního dopisu ukryl jednoznačnou zprávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Od Trumpa se odvrátil další poradce. Do dopisu ukryl jasnou zprávu.

 

Hlavním důvodem rezignace Daniela Kammena je prezidentova (ne)reakce na dění v Charlottesville. V rezignačním dopise vyjádřil názor řady prezidentových kritiků.

Článek

Prezidentovo nedostatečné odsouzení krajní pravice po útoku v Charlottesville vyvolalo bouřlivé reakce nejen mezi širokou veřejností, ale také mezi jeho spolupracovníky a poradci.

Naposledy kvůli tomu jako vědecký vyslanec Trumpovy administrativy rezignoval profesor z univerzity v Berkley Daniel M. Kammen, odborník na energetiku a přírodní zdroje. Ve svém rezignačním dopise vyjmenoval i několik dalších důvodů - vesměs šlo o tytéž, kvůli kterým rezignovala řada jiných Trumpových poradců ze světa businessu i vědy.

Daniel Kammen ale do svého dopisu ukryl i jednoznačnou zprávu v podobě slova „impeach”, tedy „obvinit”. Slovo dají dohromady první písmena odstavců v dopise. „Impeach” se používá nejčastěji v souvislosti s ústavní žalobou na některého voleného funkcionáře, tedy impeachment. Ve Spojených státech jde o právní prostředek Kongresu, jak zbavit prezidenta funkce v případě, že je podezřelý ze spáchání zločinu, zločin spáchal nebo jinak znevážil svůj úřad.

V souvislosti s Donaldem Trumpem a jeho výkonem funkce amerického prezidenta už téma impeachmentu veřejně několikrát padlo. Podle nedávné analýzy think-tanku The Brookings Institution například současného prezidenta v Senátu od impeachmentu dělí jen šest hlasů. Elaine Kamarcková, kterou za analytiky cituje britský The Independent, uvádí, že proti Trumpovi by se v Senátu nyní bez obav postavilo 12 zástupců Republikánské strany. V součtu se 48 demokratickými hlasy tak Trumpa od impeachmentu v horní komoře amerického Kongresu dělí opravdu jen podpora šesti republikánů.

Doporučované