Hlavní obsah

Na hokejovém mistrovství poteče Staropramen, Ostravar i Prazdroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pivovary Staropramen

Jaroslav Blahar z Pivovarů Staropramen předvádí čepování v jednom z barů O2 areny.

Reklama

Při předchozím domácím hokejovém mistrovství se vypilo rekordních 560 tisíc piv. Pivovary se na to letošní čile připravují a věří, že tentokrát to bude ještě víc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sedmnáct dní před úvodním buly hokejového mistrovství světa panuje v pražské O2 areně čilý ruch. Kluziště už je pokryto první vrstvou ledu, ta je ale zakrytá a prohánějí se po ní vysokozdvižné vozíky a občas i dělníci na koloběžkách. Kolem ledové plochy se montují mantinely a z tribun se ozývá zvuk akumulátorových šroubováků, jak technici upravují řady sedaček.

„Už finišujeme, za pár dní celou halu předáme organizátorům z Mezinárodní hokejové federace,“ říká Zuzana Krejčíková ze společnosti Bestsport, která arénu provozuje. Na kostce nad ledem svítí logo Pivovarů Staropramen, které do haly už dvacet let dodávají pivo. „To tady samozřejmě nebude. Halu budeme IIHF předávat v režimu ‚clean arena‘, tedy bez log a prezentací firem, které nejsou partnery hokejové federace,“ vysvětluje Krejčíková.

Provoz multifunkční haly v pražských Vysočanech zahájil hokejový šampionát v roce 2004. Český národní tým tehdy ovládl základní i osmifinálovou skupinu, pak ale ve čtvrtfinále před vyprodanou arénou podlehl na samostatné nájezdy Spojeným státům. Při dalším domácím mistrovství o jedenáct let později prohráli Češi v semifinále s Kanadou a v zápase o bronzovou medaili podlehli USA.

Dvacet let v O2 areně

Letos šampionát zahájí v Praze v pátek 10. května zápas Švýcarska proti Norsku, po nichž vyjedou na led hokejisté Česka a Finska. A stejně jako před dvaceti lety se k tomu bude čepovat Staropramen. „Unikátní systém rozvodu piva po hale tehdy vznikl v šibeničním termínu 279 dní,“ říká Jaroslav Balhar z Pivovarů Staropramen. „Vyrobily ho tehdy čtyři české firmy a nikdo jiný na světě takový systém nemá,“ popisuje hrdě.

Jedinečnost pivního hospodářství v hale spočívá především v rychlosti, s jakou se nápoj dostane k návštěvníkům. Systém je dimenzován na načepování 30 tisíc půllitrů během 15 minut, tedy trvání přestávky hokejového utkání. K tomu slouží 168 rychlovýčepů, které naplní půllitrový kelímek za přesně 4,38 sekundy.

Během typického hokejového utkání se podle Balhara vypije 60 hektolitrů piva, tedy 12 tisíc půllitrů. Na rockových koncertech je to ještě víc, ty se v průměru pohybují kolem 85 hektolitrů. „Rekord 90 hektolitrů máme z koncertu skupiny Tři sestry,“ říká Balhar.

Nepasterizovaná a nefiltrovaná desítka Staropramen se do haly vozí v cisternách, z nichž se přečerpá do čtyř sedmdesátihektolitrových tanků. Od nich se nerezovým potrubím o celkové délce 2,7 kilometru rozvádí k výčepům ve všech patrech arény. „Pokud pivo dochází, cisterna z pivovaru je do hodiny. Z cisterny se navíc může pivo rozvádět přímo do systému. Trubky jsou chlazené, takže v nich pivo může několik dní zůstat. Vejde se ho do nich 22 hektolitrů.

Výčepy se nezavřely ani při nedávném dramatickém vyvrcholení semifinálové série hokejového play off mezi domácí Spartou a Třincem. Utkání se dostalo až do čtvrtého prodloužení, rozhodující vítěznou branku zápasu i celé série vsítili třinečtí hokejisté až v čase 121:46. „Ještě se nestalo, aby pivo došlo,“ tvrdí Balhar.

Staropramen uvnitř, venku Prazdroj

Kromě Staropramenu ale mohli diváci hokejového semifinále v O2 areně ochutnat i konkurenční značku. Na čtyřech mobilních výčepech byla k dostání desítka Radegast z portfolia Plzeňského Prazdroje. „Bylo to po vzájemné dohodě. Radegast je partnerem extraligy, tak jsem se domluvili, že se také bude v aréně čepovat,“ říká mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Piva od obou výrobců budou na čepu i během hokejového mistrovství světa. V pražské hale se bude pít Staropramen a v té ostravské Ostravar od stejného výrobce. Ve fanzónách, které vzniknou před oběma halami, se ale bude čepovat plzeňské. „Díky partnerství s Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 si budou moci návštěvníci vychutnat čepovanou plzeň od finalistů soutěže Master Bartender, vyzkoušet si školu čepování, pub kvízy nebo různé hokejové aktivity,“ popisuje mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Cena, kterou návštěvníci hokejového mistrovství za desítku ze Staropramene či Ostravaru a plzeňský ležák zaplatí, ještě podle organizátorů není stanovena. „Vše zveřejníme příští týden spolu s programem fanzón,“ říká mluvčí organizačního výboru šampionátu Jan Kuklík.

Při minulém mistrovství světa v Praze a Ostravě v roce 2015 se vypilo rekordních 280 tisíc litrů piva. Jaroslav Blahar z Pivovarů Staropramen věří, že tento rekord letos padne. „Myslím, že určitě ano. Návštěvnost hromadných akcí globálně stoupla o 15 procent a máme signály od našich partnerů i z prodeje vstupenek, že i na hokejové mistrovství přijde víc lidí než minule.“

Reklama

Doporučované