Hlavní obsah

Od USA po Austrálii. Zemanovy výroky o trans lidech obletěly svět

Foto: Profimedia.cz

Český prezident Miloš Zeman.

Reklama

Slova českého prezidenta o transgender lidech dostala prostor v médiích z celého světa. Rozhořčení Miloš Zeman svými urážkami na adresu sexuálních menšin vyvolal i u zahraničních osobností.

Článek

V pořadu CNN Prima News prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že dovede pochopit homosexuály, nechápe ale transgender lidi. Kdo si nechá operací změnit pohlaví, dopouští se podle Zemana trestného činu sebepoškozování.

„No a tihleti transgender, tak ti jsou mně opravdu bytostně odporní,“ prohlásil v Partii Terezie Tománkové.

Prezidentova slova vzbudila rozhořčení nejen v Česku, ale i v zahraničí. Například na webu americké stanice CNN patřil článek o českém prezidentovi mezi hlavní zprávy dne. „Český prezident označil transsexuály za ‚odporné,“ zněl titulek článku. CNN dále připomněla, že Zeman se takto vyjádřil v době, kdy ve městech po celém světě proběhly takzvané Pride pochody.

Výrok české hlavy státu se pak objevil i na serveru EU Observer, v agentuře Reuters nebo na australském serveru Sydney News Today. Zemana pak cituje také ruská státní televize RT (dříve známá jako Russia Today). „Český lídr se během nedělního rozhovoru nestyděl a sdílel své názory na otázky genderové identity,“ píše mimo jiné RT.

Zemanovu výroku se věnuje také agentura Bloomberg, která uvádí, že český prezident v rozhovoru pro stanici CNN Prima News také kritizoval bojovnice za politická práva žen, hnutí #MeToo proti sexuálnímu obtěžování a zneužívání i akce sexuálních menšin typu Prague Pride. Podle Bloombergu Zeman výroky pronesl, když se snažil bránit maďarského premiéra Viktora Orbána v jeho sporu s Evropskou unií ohledně práv LGBTQ komunity.

„Zeman, který v roce 2018 podruhé zvítězil a započal své druhé a poslední pětileté funkční období, je ve středoevropské zemi rozporuplnou postavou,“ komentuje Bloomberg. „Během evropské migrační krize vedl Zeman kampaň proti vpuštění muslimských uprchlíků do země s tím, že přinesou do země terorismus a zavedou právo šaría,“ dodává agentura.

Český prezident rovněž přirovnal operaci sloužící ke změně pohlaví k „trestnému činu sebepoškozování“, všímá si australský server SBS News. Server také připomíná, že proti maďarskému zákonu se postavila více než polovina členských států EU, Česká republika ale mezi nimi není.

Maďarský zákon, který zakazuje mimo jiné osvětu o sexuálních menšinách na školách vyvolal ve čtvrtek emotivní debatu mezi prezidenty a premiéry zemí Evropské unie. Převážně lídři západoevropských zemí přesvědčovali premiéra Viktora Orbána, aby kontroverzní pasáže normy zrušil, neboť podle nich porušují evropské hodnoty.

Zemana pak zkritizovali i odborníci nebo mediální osobnosti. „Zeman byl sociální demokrat, který se stočil ke krajní pravici a má dlouhou historii alkoholismu, bigotnosti a posluhování Putinovi. Naštěstí nemá v rukou tolik moci. Bohužel tyto výroky velká část Čechů buď podpoří, nebo jim je to jedno,“ napsal na svém twitterovém účtu nizozemský politolog a odborník na populismus Cas Mudde.

„V době, kdy Česká republika dosáhla na Euru brilantního vítězství nad Nizozemskem, lídr jejich země, prezident Zeman, označil transgender lidi za „odporné“. Potvrzení, že on sám je odporný,“ uvedl na svém twitterovém účtu britský moderátor a novinář Piers Morgan.

Reklama

Související témata:

Doporučované