Hlavní obsah

Odborníci zjišťují stáří historických sušáren ovoce na Vsetínsku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Odborníci zjišťují stáří historických sušáren ovoce na Vsetínsku a Horním Vsacku. Výzkumu sušáren se pátým rokem věnuje Muzeum regionu Valašsko, pozvalo si odborníky z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Článek

Ti za pomoci dendrochronologického datování určili stáří šestice vybraných sušáren v regionu. „Nyní se dělá laboratorní rozbor odebraných vzorků,“ sdělil mluvčí muzea Jiří Koňařík.

Dendrochronologické datování je metoda založená na analyzování letokruhů, dokáže určit stáří dřeva s přesností na jeden rok. Muzeum regionu Valašsko se ji zatím rozhodlo využít pro prvních šest sušáren patřících do jeho výzkumu. „Vybrali jsme ty, o nichž je obtížné dohledat informace například pomocí historických map či písemných operátů. U pěti z nich bezpečně víme, že je majitelé v minulosti stěhovali v rámci jednoho gruntu či mezi katastry obcí. Chceme zjistit jejich přesný věk a případně i místo, kde původně stály,“ uvedla zástupkyně muzea Ivana Spitzer Ostřanská. Vědci z brněnské univerzity odebrali vzorky dřevěných trámů z objektů v lokalitách Vsetín-Potůčky, Zděchov, Halenkov a Hošťálková.

Muzeum se věnuje výzkumu historických sušáren ovoce od roku 2016, zaměřuje se především na Horní Vsacko a Vsetínsko, okrajově také na další oblasti v regionu. Cílem projektu je zmapovat dosud existující či již zaniklé sušárny. Sušárny byly ještě před sto lety běžnou součástí tamních hospodářství, sušení umožňovalo konzervovat ovoce na zimu. „V posledních letech roste obliba zakládání a znovuobnovování ovocných sadů se starými odrůdami dřevin a my se kromě jiného snažíme pomáhat těm, kteří si chtějí pro uchování úrody vybudovat vlastní sušárnu ovoce dle starých postupů, případně zachránit nějakou starou chátrající sušárnu v naší oblasti,“ uvedla Ostřanská.

Historii i současnosti valašských sušáren ovoce bude věnovaná i výstava, kterou letos plánuje muzeum na zámku Vsetín.

Reklama

Doporučované