Hlavní obsah

Odevzdejte pasy, řekla Čína milionům lidí. Ujgurové v tom vidí útisk

 

Reklama

Lidem v čínské oblasti Sin-ťiang seberou úřady cestovní pasy. Omezí tím svobodu pohybu 18 milionům lidí, policie chce provést „roční kontrolu".

Článek

Čínské úřady nařídily, aby obyvatelé severozápadní oblasti Sin-ťiang odevzdali své cestovní pasy. Ty chce u sebe držet místní policie, která má v plánu provést tzv. „roční kontrolu", uvedla CNN.

Rozkaz, který přišel od veřejné bezpečnosti imigračního úřadu, má řadu odpůrců. Obyvatelé nemohou bez dokladů vycestovat a musí žádat o povolení místní úřady. Ti, kdo by nařízení odmítli uposlechnout, budou vyhoštěni ze země.

Sin-ťiang je velmi bohatá etnicky rozdělená provincie. Deset milionů tvoří muslimští Ujgurové a osm milionů Chanové.

Mezinárodní nevládní organizace, která prosazuje lidská práva, s nařízením nesouhlasí. „Čínské úřady nevznesly žádný věrohodný důvod, proč chtějí lidem brát pasy. Porušuje to jejich právo na svobodu pohybu,” řekla Sophie Richardsonová, ředitelka organizace Human Rights Watch.

Organizace Světový kongres Ujgurů si rozhodnutí vlády vysvětluje záměrným vysazením Číny na tuto etnickou menšinu. „Přestože se předpisy zdánlivě zaměřují na všechny obyvatele, čínské úřady v minulosti podnikly jasné kroky k omezení práva mobility pro komunitu Ujgurů,” stojí v prohlášení spolku. Čína v minulosti obvinila ujgurské separatisty z řady incidentů. Mezi nimi byl i útok na uhelný důl v září roku 2015, kde zemřelo 50 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované