Hlavní obsah

Odkoupené garáže na Jižním lomu v Sokolově dá město zbourat

Ilustrační snímek.

Reklama

Sokolov připravuje demolici prázdných garáží u Jižního lomu. Několik let se tam tvořily černé skládky, město proto jednotlivé garáže od jejich majitelů začalo odkupovat.

Článek

První garáže zbourá odborná firma letos v létě. Na bourací práce vyhlásila radnice výběrové řízení, na konci dubna chce vybrat stavební firmu. Náklady na demolici vzejdou podle z jednotlivých nabídek. Demoliční práce, včetně odstranění zbylých inženýrských sítí a úklidu skončí v září.

Demoliční firma bude garáže postupně odstraňovat po jednotlivých řadách. „Bude přítomen i statik, neodstraněné garáže budou zkontrolovány a odborně zabezpečeny proti případnému poškození při provádění demoličních prací,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka (nez.).

Město postupně garáže od jejich majitelů odkupuje za 10 tisíc korun. Z celkového počtu 200 garáží se radnici podařilo zatím získat kolem 140. U zbylých, asi tří desítek, se městu nepodařilo kontaktovat jejich majitele, u dalších jsou vlastníci v exekuci nebo s prodejem nesouhlasí.

Chátrající garáže se před časem staly velkou černou skládkou a ročně je odtud odváženo několik plných kontejnerů. Při nedávném úklidu odvezly Sokolovské technické služby (SOTES) z opuštěných garáží šest tun odpadu a 130 pneumatik. Náklady na úklid stojí ročně až statisíce korun, proto se radnice rozhodla zatím umístit před garáže závoru, která zabraňuje vjezdu. Instalace závory vyšla město na 15 tisíc korun.

Téměř celá plocha, na které jsou garáže postaveny, se nachází v záplavovém území stoleté vody a nelze ji využít pro rozvojové plány. Podle Picky by se plocha mohla do budoucna využít například k výstavbě zahrádek.

Reklama

Doporučované