Hlavní obsah

Odkud se berou záhadné rádiové pulsy? Jeden se podařilo vystopovat do vzdálené galaxie

Zatím bylo zaznamenáno 85 rychlých rádiových záblesků.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Průlom, na který astronomové čekali od roku 2007. V prestižním vědeckém časopise Science vychází studie, která mapuje zdroj vzácného rádiového pulsu.

Článek

Vědci se pustili po stopě opakovaných pulsů rádiového signálu z hlubin vesmíru. Pro astronomy jsou záhadou, nevědí, co je vysílá. Může za tím být hvězda, ale i mimozemská civilizace.

V nově zveřejněné studii badatelé z australské Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) poprvé odhalili původ jednoho z pulsů – do pozemských přijímačů přišel z galaxie vzdálené zhruba 3,6 miliardy světelných let od Země, která je podobně velká jako naše domovská Mléčná dráha. “Je to velký průlom, na který se čekalo od chvíle, kdy astronomové objevili rychlé rádiové vlny v roce 2007," řekl pro média při představení studie její hlavní autor Keith Bannister. Studie vyšla v prestižním vědeckém časopise Science.

Doposud vědci po celé Zemi zachytili jen 85 rychlých rádiových záblesků. Identifikaci jejich původu ztěžuje i to, že přicházejí z různých směrů. „Sekvence“ rychlých rádiových pulsů přišla jen jednou. „Až doteď byly známé jenom jedny opakované záblesky. Pokud budeme mít k dispozici více opakovaných signálů, možná tuto kosmickou hádanku vyřešíme – odkud záblesky pochází a co je způsobuje,“ citoval dále astrofyzičku ingrid Stairsovou americký web USA Today.

Rychlé rádiové záblesky trvají pouhou milisekundu, ale mají energii jakou naše Slunce vyprodukuje za celý rok. Zachytit je dokážou jen ty nejcitlivější měřící přístroje v laboratořích, zároveň je kvůli jejich krátkému trvání velmi obtížné určitě, odkud přišly – i proto se nový objev probojoval až do časopisu Science.

Reklama

Doporučované