Hlavní obsah

Odložený finálový koncert Blues Aperitiv bude na konci září

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V Šumperku se na konci září uskuteční odložený finálový koncert soutěže Blues Aperitiv, který je zaměřen na hledání bluesových talentů z Česka i zahraničí.

Článek

Původně měl být na konci března, termín však zhatila opatření kolem pandemie koronaviru. Blues Aperitiv každoročně v Šumperku předchází největšímu středoevropskému festivalu bluesové hudby Blues Alive, na kterém dostanou vítězové soutěže šanci si zahrát. Letos by se měl konat se sníženým počtem diváků v listopadu.

Finálový koncert soutěže Blues Aperitiv se chystá na sobotu 26. září od 19:00 ve velkém sále domu kultury. „Naživo se na něm představí sedm skupin, které vybrala odborná porota složená z hudebních publicistů, aktivních muzikantů a festivalových promotérů začátkem února,“ sdělila mluvčí domu kultury Michaela Horáková.

O klání spojené s prestižním festivalem je každoročně velký zájem. Letos se do 21. ročníku soutěže přihlásilo 34 kapel z Česka, Polska, Slovenska, Španělska a Běloruska. Do finálového kola postoupily nejlepší kapely z Česka a Polska. „Ze tří českých a čtyř polských kapel vzejdou dva vítězové, jimž pořadatelé garantují místa v hlavním programu listopadového Blues Alive. A pokud i další účinkující na přehlídce zaujmou porotu či uspějí v diváckém hlasování, mohou dostat pozvánku k účinkování na vedlejších scénách Blues Alive či na přehlídkách v Polsku,“ dodala mluvčí.

Soutěž Blues Aperitiv je zaměřena na hledání bluesových talentů po celé Evropě. Loni se do něj přihlásilo 30 kapel, o rok dříve jich bylo 36. Magnetem pro soutěžící je hlavně účast na přehlídce Blues Alive, největším mezinárodním festivalu svého žánru ve střední Evropě. Za dobu své existence se propracoval k pozici světově uznávané přehlídky, respektované i v kolébce bluesové hudby, v USA.

Letos fanoušky bluesové muziky čeká jubilejní 25. ročník, který je naplánován v Šumperku od 12. do 14. listopadu. Řadu programových bodů však museli pořadatelé s ohledem na epidemickou situaci v zahraničí zrušit nebo přesunout na příští roky. Kvůli koronavirovým opatřením je ovlivněna také jeho povolená návštěvnost. Podle stránek festivalu však pořadatelé stále počítají s tím, že by se měl letošní ročník uskutečnit.

Reklama

Doporučované