Hlavní obsah

Odmítl nabídku za miliardy, raději firmu předá synovi

Fenix Group má topné systémy pro domy, kostely, vinohrad i fotbalový stadion. Cyril Svozil řekl další plány firmy.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cyril Svozil za třicet let vybudoval ze své firmy Fenix Group impérium s evropským přesahem a tržbami 1,7 miliardy korun. Teď odmítl nabídku na prodej, dál expanduje a vedení společnosti předává synovi.

Článek

Firma Fenix Group se v oblasti topných systémů vypracovala mezi světovou špičku. Výrobní podniky má kromě Česka i v západní Evropě, zatepluje domy, kostely, ale i fotbalové trávníky nebo francouzské vinohrady. Tržby firmy v loňském roce dosáhly na 1,727 miliardy korun a své výrobky exportuje do 63 zemí světa.

Zakladatel společnosti Cyril Svozil teď předává kormidlo dál.

Astronomická částka

„Dostali jsme nabídku od jednoho velkého nadnárodního koncernu, že by chtěli naši firmu odkoupit. Nabídli astronomickou částku, tak jsem si svolal děti a řekl jim, že máme možnost firmu prodat a oni z toho prodeje určitou část dostanou. Nebo se musíme dohodnout, jak a v jakém režimu pokračovat,“ vypráví Cyril Svozil.

Obě jeho děti už ve firmě pracovaly a nabídku na prodej jednoznačně odmítly. „Tak jsme se dohodli. Já bych měl na konci příštího roku opustit vedoucí funkce a řízení skupiny předat synovi. Dcera je šéfkou největší firmy, která je ve skupině. Plán předání je dohodnut,“ říká Cyril Svozil.

Rodinné firmy v Česku

Kofola

Firmu založil Kostas Samaras, otec dnešního šéfa Jannise Samarase.

Czechoslovak Group

Jaroslav Strnad celý holding předal svému synu Michalovi.

Emco

Firmu, kterou Zdeněk Jahoda založil v roce 1990, předal synovi Michalovi v letošním roce.

Závod za 80 milionů na Slovensku

Firma má navíc před sebou velké investice, které nezastavil ani koronavirus. Na Slovensku staví závod za 80 milionů korun. „V Banské Bystrici máme výrobní závod, ale ten už kapacitně nevyhovuje. Tak jsme se rozhodli postavit úplně nový. Teď se dělá výběrové řízení na dodavatele. Předpokládáme, že závod bude funkční do konce prvního pololetí příštího roku,“ říká Svozil. Počet zaměstnanců firmy na Slovensku poté o třetinu naroste.

S investicemi zhruba 150 milionů korun počítá společnost i pro další rok. A plán má jasný – koupit závod v Rusku. „Atmosféra v zemi se natolik změnila, že Rusové odmítají výrobky ze zahraničí a preferují výrobky domácí,“ vysvětluje důvod Cyril Svozil. Jak doplňuje, pro firmu je to příležitost k růstu. Jako příklad uvádí polský trh, kde Fenix Group do roku od akvizice polské firmy Luxbud zdvojnásobil prodeje.

Fotbalové stadiony v Norsku, potíže v Británii

Společnost navíc výrazně rozšiřuje svůj záběr. Vedle vytápění domácností a firem nabízí i venkovní vyhřívání. Heliportů, okapů budov, fotbalových stadionů nebo vinohradů. „Jsme jediní na světě, kdo umí vyhřívat trávník s umělou trávou. V Norsku jsme takto zateplili 21 stadionů. Hlásí se nám i zájemci z České republiky,“ říká Svozil.

Pandemie koronaviru firmu nezastavila – velké problémy však cítí ve Velké Británii. „V současné době je to tam nejhorší ze všech zemí, kde působíme,“ říká Svozil. Britská ekonomika padá, a zakladatel Fénix Group se tak vážně obává o osud svých dvou firem. „Ten propad je obrovský a není tam žádné světýlko na konci tunelu. Pokud to ale přežijeme, myslím si, že odchod Británie z Unie je příležitost,“ dodává.

Reklama

Doporučované