Hlavní obsah

Odmítl vyplatit dotaci firmě z Agrofertu a skončil. Bývalý úředník popsal, jak se rozdělují státní peníze

Výzva s Leo Steinerem o pozastavené dotaci pro firmu z holdingu Agrofert.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Holding Agrofert je ve Státním fondu životního prostředí zvýhodňovaný, říká exnáměstek úřadu Leo Steiner. Jaké má pro své tvrzení důkazy? A jak ve fondu probíhá přidělování dotací společnostem z Agrofertu? Sledujte Výzvu s Leo Steinerem.

Článek

Koncem srpna skončil Leo Steiner jako náměstek ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Odešel jen několik týdnů poté, co pozastavil vyplacení zhruba milionu korun lihovarnické firmě Ethanol Energy patřící do holdingu Agrofert.

Oficiálním důvodem bylo, že Steiner své rozhodnutí medializoval. „Byl jsem si vědom toho porušení i následků. Udělal jsem to ze zoufalství,“ uvedl Steiner ve Výzvě na Seznamu.

„Byl jsem opakovaně označen, že jsem nekolegiální, že jsem nabourával stanovisko ministerstva životního prostředí i státního fondu,“ popsal Steiner reakci svých nadřízených po zastavení dotace.

Steiner také uvedl, že Agrofert podle jeho zkušeností nemá rovné postavení při rozhodování o dotacích.

Firmu Agrofert premiér Andrej Babiš kvůli svému politickému angažmá a zákonu o střetu zájmů uložil do svěřenského fondu. Ale podle předběžné auditní zprávy Evropské komise opatření nestačí a Agrofert by peníze neměl dostávat.

Steiner tvrdí, že se už loni ředitele SFŽP Petra Valdmana se svým kolegou ptal, zda by u firem z holdingu neměli brát v potaz možný střet zájmů českého premiéra. Tedy zda vyplacení peněz pro lihovarníky není v rozporu s legislativou. „Bylo nám řečeno: Neřešte to, týká se to pouze evropských dotací,“ řekl Steiner Seznamu.

Kutnohorská Ethanol Energy měla problémy se zápachem šířícím se z její výroby. Modernizace vyšla celkem na 21 milionů korun. Zhruba deset milionů z této částky měl doplatit SFŽP.

Kvůli rozhodnutí bývalého náměstka Steinera, který dotaci stopl, si firma bude muset počkat, zda poslední část peněz dostane (jde zhruba o milion korun). Steiner chtěl s doplacením zbytku peněz počkat, dokud se nevyřeší závěry zmiňovaných evropských auditů.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pro server iRozhlas uvedl, že dotace byla podniku přidělena a čerpána podle zákona, což měla potvrdit kontrola projektu na místě.

Proč se Leo Steiner rozhodl medializovat informace o pozastavené dotaci, i když věděl, že tak poruší vnitřní předpis SFŽP? Jak na fondu probíhalo rozhodování o vyplacení peněz? A jak vypadal „nepřímý tlak“, kterému na SFŽP podle svých slov čelil?

Sledujte Výzvu s Leo Steinerem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované