Hlavní obsah

Odmítla vyklidit svou restauraci na Staroměstském náměstí, teď má Praze platit 20 milionů

Praha vyhrála spor o pronájem prostor v samém centru hlavního města.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl trestním příkazem ve sporu o pronájem prostor v lukrativní části hlavního města.

Článek

Pražský magistrát uspěl v první fázi u soudu ve sporu s firmou, která si od něj pronajímala prostory na Straroměstském náměstí v samém centru hlavního města.

Společnost Grant Stone tu na více než 1075 metrech čtverečních provozovala restauraci. Jenže Praha tehdejší předsedkyni představenstva Silvii Dammovou Husákovou už v prosinci roku 2016 vyzvala, aby prostor vyklidila, protože firmě skončila smlouva.

Ta to ale odmítla. A neplatila poté ani nájem. Za roky 2016 a 2017 šlo o více než 378 tisíc korun. Firma opustila místo na Staroměstském náměstí až letos. Bývalý zástupce restaurace, se kterým Seznam mluvil, jen řekl, že už prostory předal Praze a dále na otázky neodpovídal.

Praha kvůli tomu nemohla podepsat smlouvu s jinou společností, která chtěla prostory využívat, a přišla tak o desítky milionů korun.

Kauza nakonec skončila až u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten v pondělí rozhodl trestním příkazem, který Seznam získal.

Bývalá předsedkyně představenstva Grant Stone podle něj má Praze zaplatit škodu přes 20,4 milionu korun.

Zároveň jí soud vyměřil jako trest pokutu 600 tisíc korun. V případě, že ji neuhradí, může skončit na pět měsíců ve vězení.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček potvrdil, že tento týden bylo v této kauze rozhodnuto trestním příkazem. „S ohledem na skutečnost, že rozhodnutí nebylo zatím všem účastníkům řádně doručeno, nemohu vám k tomu žádné bližší informace sdělit,“ doplnil.

Verdikt ještě není pravomocný. Bývalá předsedkyně představenstva firmy Grant Stone může proti rozhodnutí podat takzvaný odpor. V takovém případě by její případ řešil ve veřejném zasedání soud.

Vyjádření Dammové Husákové se redakci prozatím nepodařilo získat.

O Staroměstském náměstí v Praze.Video: Seznam Zprávy

Pražský radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly) uvedl, že je rád, že v této kauze dávají soudy magistrátu za pravdu.

„Není možno blokovat a bez právního titulu užívat městský majetek, navíc takto lukrativní, který již dávno mohl být řádně pronajat,“ doplnil Chabr.

Praha měla nabídku od jiné firmy, která chtěla tyto prostory v centru Prahy také využívat. Magistrátu nabídla částku 10,9 milionu korun za rok. Jenže kvůli tomu, že tam dál restaurace fungovala, nemohla radnice smlouvu s novým nájemcem podepsat.

Nyní Praha připravuje na tento prostor nové výběrové řízení.

Reklama

Doporučované