Hlavní obsah

Ohnivý vodopád chtějí vidět tisíce lidí. Mají na to jen dvacet dnů

Ohnivý vodopád se ukáže až při západu slunce. Letos je jeho záře obzvlášť intenzivní.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Každoroční přírodní úkaz v Yosemitském národním parku nabral letos na intenzitě. Instagram se plní jeho fotkami.

Článek

Vodopád Koňský ohon se v Yosemitském národním parku v Kalifornii objevuje jen sezónně. Ze skalnatého útvaru El Capitan stéká od prosince do dubna. V únoru se proměňuje v proud zářící lávy.

Ve skutečnosti není ohnivá podívaná výsledkem sopečné činnosti. Vodopád dlouhý 630 metrů mění svou barvu díky speciálnímu úhlu dopadu slunečních paprsků při západu slunce. Děje se tak jen po omezené období, úkaz je nejintenzivnější v druhé polovině února.

V masivu El Capitan zdolal nejtěžší lezeckou stěnu světa Down Wall český horolezec Adam Ondra. Podívejte se na záběry z jeho fenomenálního výkonu.

„Vodopád je po dlouhé době mohutnější díky všemu tomu dešti a sněhu, který jsme měli. Popularitu si v uplynulých letech získal díky sociálním sítím. Přijíždějí sem lidé z celého světa.“ řekl CNN Scott Gediman, ranger Yosemitského národního parku.

Unikátní podívaná trvá zhruba dvacet dnů. Do národního parku kvůli ní přijíždějí každý podvečer stovky návštěvníků. Nejlepší výhled mají z piknikové oblasti ve východní části skalní stěny El Capitan.

Reklama

Související témata:

Doporučované