Hlavní obsah
Online

Je to zrada národa, hřímal Okamura. Záznam debaty o přijímání afrických migrantů

Záznam debaty z Poslanecké sněmovny.Video: Poslanecká sněmovna, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Bezmála tři hodiny trvala na půdě Poslanecké sněmovny debata o imigraci lidí z Afriky do Evropy. Sledovali jsme ji on-line.

Článek

Velké vášně především u hnutí SPD budí marrákešská deklarace, která podle kritiků fakticky legalizuje migraci lidí z Afriky do Evropy. Právě SPD Tomio Okamury tak diskuzi o deklaraci prosadilo na pořad řádné schůze Poslanecké sněmovny.

Dokument podle SPD směřuje k přiznání práva migrace jako součásti lidských práv. Podle ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara je ale deklarace právně nezávazná a africké státy by podle ní měly jen více podporovat boj proti nelegální migraci a organizovanému převaděčství.

Poslanci se po několikahodinové debatě rozhodovali mezi usnesením, které navrhovalo SPD, a usnesením výboru pro evropské záležitosti, jež první zmiňované zahrnovalo.

Na čem se poslanci usnesli? Sněmovna na návrh evropského výboru podpořila nové závazky afrických států v deklaraci, které se týkají podle usnesení boje proti nelegální migraci, organizovanému převaděčství a pašování lidí i posilování spolupráce v návratové politice.

Poslanci zároveň trvají na tom, že pravomoci v legální ekonomické migraci musí zůstat v pravomoci České republiky. Musí se také důsledně rozlišovat legální ekonomická migrace, nelegální ekonomická migrace a poskytování azylu ohroženým lidem.

Schůzi Sněmovny o afrických migrantech jsme sledovali on-line.

  • Děkuje Okamura i Benešík

    „Chtěl bych poděkovat za to, že se tady migrační otázky řešily a že byl přijat návrh výboru pro evropské záležitosti, kde jsou i zástupci SPD,“ zaznělo u úst Tomio Okamury. Na to reagoval předseda zmiňovaného výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL): „Děkuji, že jste přijali moje usnesení,“ a doplnil, že „jeho práci si chtěl přivlastnit někdo jiný“.

  • Usnesení výboru

    Poslanecká sněmovna přijala návrh usnesení, které vzešlo z výboru pro evropské záležitosti.

  • Usnesení SPD

    Návrh usnesení SPD nebyl přijat.

  • Usnesení

    Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala (ODS) shrnuje návrhy usnesení.

  • Přestávka

    Klub KDU-ČSL si vzal přestávku 15 minut.

  • Usnesení

    Poslanci se radí, zda přijmou návrh usnesení SPD o tom, že „migrační a azylová politika musí zůstat v kompetencích České republiky, nebo usnesení výboru pro evropské záležitosti, které je obšírnější a mimo jiné zmiňuje pojmy jako legální migrace, nelegální migrace a poskytnutí ochrany”.

  • Skopeček: Deklarace se mi nelíbí

    „Mně se marrákešská deklarace také nelíbí. Na to, že je to tak závažné téma, je to psané velmi obecně,“ zaznělo od Skopečka spolu s kritikou pojmu „mobilita“, který se podle něj dá vykládat různým způsobem. Poslanec zároveň vyzývá ministra vnitra v demisi Metnara, aby znovu zopakoval, že deklarace je pro Česko nezávazná.

  • Skopeček: Sebevražda Evropy

    „V diskuzi zaznělo, že se musíme smířit se stěhováním národů. Já bych to chtěl odmítnout a vyhnout se stěhováním národů. To, co udělalo Německo, byla zásadní chyba - a nazývám to sebevraždou Evropy,“ kritizuje přijímání uprchlíků poslanec ODS Jan Skopeček.

  • Kdo selhal?

    Poslanci se dohadují, kdo v rámci řešení migrační krize selhal. Zda má větší díl viny Maďarsko, nebo Řecko.

  • Kobza: Dáme pruty, koupíme ryby

    „Přivezeme vám pruty a budeme od vás kupovat ryby, které vylovíte,“ představil svůj plán na řešení migrační krize poslanec Kobza. Podle něj není dobrý způsob posílat do zemí přebytky, ale spíše nastartovat tamní ekonomiku.

  • Kobza: Ministři se jen tak nepotkali

    „Na marrákešské konferenci se sešlo 56 ministrů z 57 zemí Afriky a Evropy. 56 ministrů si jen tak bez závazků určitě sraz nedalo,“ přispěl do diskuze poslanec SPD Jiří Kobza a dodal, že jen těžko si nevšimnout vyššího počtu útoků proti ženám a většího množství teroristických činů v Evropě.

  • Volný: EU připravuje legalizaci nelegální imigrace

    „Podstatné je, že EU nám může něco doporučit, ale může nám i něco nařídit. To je to, na co upozorňujeme naše občany. To bychom rádi zásadním způsobem změnili. Legalizace nelegální imigrace je plán, na kterém se pracuje,“ řekl Lubomír Volný (SPD) s tím, že podle poslance chce EU legalizací nelegálních migrantů vyřešit situaci s imigranty.

  • Luzar: EU nezvládla migrační vlnu

    „Evropská unie nezvládla migrační vlnu. Proto ty přesuny na celou Evropskou unii. Právě to ale zvedá negativní nálady,” myslí si poslanec Leo Luzar (KSČM).

  • Luzar: Vytvořme český návrh efektivní integrační strategie

    Poslanec Leo Luzar (KSČM) mluví o evropském akčním plánu o integraci státních příslušníků třetích zemí, podle zákonodárce je v dokumentu uvedeno, že si lidé ze zemí třetího světa vedou v různých oblastech hůře než občani EU. Poslanec navrhuje, aby byl vypracován český návrh efektivní integrační strategie.

  • Kalousek: Okamura je demagog, nebo o problému nic neví?

    „My jsme řešili na klubu, jestli je Tomio Okamura demagog, nebo jestli o tomto problému nic neví. Po dnešním vystoupení je jasné, že je obojí. Nezaměňujme ekonomické migranty a azylanty,“ řekl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

  • Schwarzenberg: Měl by jim to odhlasovat a pak se na to vy*rat

    „Měl by jim to odhlasovat a pak se na to vy*rat,“ citoval před plénem výrok z knihy Dobrý voják Švejk čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Migrace vždy byla a vždy bude,“ doplnil pak s tím, že si podle něj nemůžeme v Česku dělat iluze o tom, že bychom mohli postavit velkou zeď kolem našeho území.

  • Volný: Neinhaloval jsem dostatečně

    Slovní přestřelka mezi poslanci Volným (SPD) a Kopřivou (Piráti) pokračuje. „Neinhaloval jsem dostatečně, nemám problémy s pamětí,“ narážel Volný na dlouhodobou aktivitu Pirátů v oblasti legalizace marihuany.

  • Kopřiva: Takhle jsem to neřekl

    „Mluvíte o výboru, který je měsíc starý. A takhle jsem to neřekl,” ohradil se proti Volnému Kopřiva z Pirátské strany. 

  • Volný: Vlastenectví je pro vás vágní pojem

    „Řekl jste na výboru, že vlastenectví je pro vás osobně vágní pojem,” zaútočil na poslance Pirátů Františka Kopřivu poslanec SPD Lubomír Volný. Pirátská strana podle něj podporuje znění marrákešské deklarace.

  • Metnar: Je na nás, koho přijmeme

    „Přijímání migrantů nadále podléhá do pravomocí České republiky. Pouze na Česku záleží, kdy a koho příjmeme. Tento princip chci navíc podpořit novou legislativou,” odmítá slova Okamury ministr Metnar.

Reklama