Hlavní obsah

OKD přerušila práci v dolech. Její počítačovou síť napadli hackeři

Foto: OKD

Horníci museli práci v dolech z bezpečnostních důvodů přerušit.

Reklama

V roce 2018 měla společnost OKD čistý zisk 1,29 miliardy korun, předloni to bylo 3,4 miliardy. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že letos OKD skončí ve ztrátě několika set milionů korun.

Článek

Společnost OKD z bezpečnostních důvodů přerušila těžbu ve všech svých dolech na Karvinsku. Důvodem je hackerský útok, který ochromil její počítačovou síť, informoval ČTK mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Dodal, že na místo přijeli odborníci z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Počítačová síť společnosti OKD se z neděle na pondělí stala obětí hackerského útoku, který způsobil okamžitou nefunkčnost celé sítě těžařské firmy a všech jejích serverů. V současné době je tedy mimo provoz kompletní síťová infrastruktura a z bezpečnostních důvodů vedení společnosti OKD okamžitě ukončilo i těžbu ve všech svých dolech,“ uvedl Čelechovský.

NÚKIB v akci

Kdy podnik znovu začne těžit uhlí, není jasné. „S předními počítačovými experty a Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nyní pracujeme na zlikvidování viru a znovuzprovoznění síťové infrastruktury OKD,“ upřesnil Čelechovský.

„My o tom víme od dopoledne. Naši lidé tam jeli, jsou na místě, něco zjišťují,“ řekl ČTK mluvčí NÚKIB Radek Holý. Víc se k věci nechtěl vyjadřovat, dokud nebude situace jasnější.

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Doly ale v příštích letech čeká postupný útlum. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. Spolu s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí.

Častým cílem hackerů jsou nemocnice

Tento měsíc napadl kryptovirus také počítačový systém nemocnice v Benešově. Zařízení fungovalo v omezeném režimu, na nápravě pracovali IT specialisté. Po útoku virem nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit. Lékaři tam začnou operovat až v lednu.

České nemocnice i mnohé soukromé firmy se staly obětí hackerských útoků už v minulosti. Mnoho firem a přinejmenším některé nemocnice zaplatily výkupné za zpřístupnění dat, která hackeři zašifrovali. Společnosti tuto skutečnost obvykle nezveřejňují, protože to poškozuje jejich jméno a nepřímo vybízí k dalším útokům.

Reklama

Související témata:

Doporučované