Hlavní obsah

Olomouc má asistenta prevence kriminality, zaměří se na centrum

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Asistenta prevence kriminality zkušebně zavedla olomoucká radnice, která si od toho slibuje zklidnění situace hlavně v centru města a okolních parcích.

Článek

Zřízení pozice asistenta prevence kriminality, který začne v ulicích města působit na začátku října, schválili radní. „Ve své práci se má zaměřit především na mládež,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

„Pilotní projekt míří na situaci kolem Riegrovy ulice, kterou obyvatelé a veřejnost vnímají v poslední době jako místo, kde dochází k narušování občanského soužití a sousedských vztahů,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO). Práce asistenta má podle něj přispět ke snížení počtu společensky nežádoucích a negativně vnímaných situací, které městští strážníci a policisté v této části historického centra jen obtížně řeší.

Jeden dům v Riegrově ulici už několik let funguje jako ubytovna pro sociálně slabé. „V této lokalitě je subjektivně vnímán výrazný nárůst společensky nevhodného chování souvisejícího s obyvateli ubytovny v Riegrově ulici, jako je pokřikování, shlukování a narušování veřejného pořádku. Ve většině případů však nejde o jednání, které by bylo právně postižitelné,“ upozornila primátorova náměstkyně Eva Kolářová (ANO).

Policie loni v Riegrově ulici evidovala 72 přestupků, což je 0,49 procenta z celkového počtu přestupků ve městě. Strážníci tam řešili o devět přestupků více než v roce 2018, jejich celkový počet ale nedosahuje úrovně z předchozích let. Radní proto zatím neplánují v Riegrově ulici vyhlásit bezdoplatkovou zónu. „Za dané situace by se nepodařilo naplnit znaky, které příslušná zákonná úprava pro vydání tohoto opatření požaduje,“ dodala Kolářová.

Podle vedoucího odboru sociálních věcí magistrátu Michala Majera asistent prevence kriminality není ani strážníkem ani sociálním pracovníkem. „Je to člověk, který má dobrou znalost prostředí i osob ohrožených sociálním vyloučením, musí mít neformální autoritu a přehled o vnitřním dění. Pracovníky městské policie bude zaučený a metodicky vedený,“ uvedl.

Projekt asistenta prevence kriminality ve zkušebním režimu potrvá do konce letošního roku. Pokud se osvědčí, rozhodne vedení města o jeho pokračování a případném rozšíření například do prostoru před olomouckým hlavním nádražím nebo na sídliště Černá cesta.

Reklama

Doporučované