Hlavní obsah

Olomoucká charita vyhlašuje sbírku na obědy pro potřebné

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká charita vyhlásila projekt s názvem Kup oběd na pomoc klientům v Domově svaté Anežky na Svatém Kopečku.

Článek

V azylovém domově s pečovatelskou službou jsou umístěni lidé bez střechy nad hlavou, kteří jsou kvůli špatnému zdravotnímu stavu odkázáni na pomoc druhých. Řada z nich má však minimální příjem, kvůli současné pandemii koronaviru se navíc vyplácení dávek opožďuje. Na stravu tak mnoha z nich již peníze nezbudou, informovala ČTK mluvčí charity Eva Štefková.

Pomoc míří k lidem, kteří mají natolik nízké příjmy, že nemohou v domově pokrýt potřebné výdaje na bydlení, péči i stravování. „V podobné situaci se nachází téměř polovina tamních klientů. Celou situaci navíc umocňuje pandemie, kdy s vyhlášením nouzového stavu dochází k opožděným výplatám dávek ubytovaným klientům. Ocitají se tak v situaci, kdy jim po uhrazení ubytování a péče nezbývá na stravování,“ uvedla mluvčí charity.

Celodenní stravu zajišťuje klientům charita. „V případě, že náš klient nemá z objektivního důvodu finance, aby hradil stravování, ubytování nebo péči o svou osobu, tak klientovi hradíme potřebné služby z vlastních zdrojů. Naše zdroje jsou ale omezené a situace už pro nás začíná být dlouhodobě neudržitelná,“ řekl vedoucí Střediska Samaritán Alexandr Dvořák.

Charita Olomouc se proto rozhodla obrátit se na veřejnost s prosbou o pomoc s výzvou Kup oběd. Jde o finanční dar, kterým dárce může přímo zakoupit oběd pro klienta. Volit lze mezi jednorázovou koupí jednoho oběda nebo zaplacením obědů jednomu člověku na celý týden, případně na celý měsíc. Cena jednoho oběda je 85 korun. Další možností je nastavit pravidelné příspěvky, a stát se tak přímo patrony či ochránci jednotlivých klientů, uvedla mluvčí charity. Více informací je na stránkách www.olomouc.charita.cz.

Provoz Domova svaté Anežky s kapacitou 30 lůžek zahájilo středisko Samaritán v únoru 2018. V současné době jsou zde zaplněna všechna lůžka, zhruba poloviny z 30 ubytovaných se přitom dotýká finanční krize. Po místech v domově je velká poptávka. K dnešnímu dni eviduje charita v pořadníku dalších 120 lidí se sníženou soběstačností, kteří čekají na uvolněné lůžko, dodal Dvořák.

Reklama

Doporučované