Hlavní obsah

Omluva v soudní síni. Odsouzený vysvětloval smrtelný útok sestře oběti, dostal 10 let

Podívejte se, jak se vrah u soudu omlouvá sestře oběti.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Případ z autobusu městské hromadné dopravy. Dva muže z Pobaltí soud – zatím nepravomocně – poslal do vězení a mají zaplatit odškodné.

Článek

Městský soud v Praze vynesl verdikt v případu smrtelného násilí v autobusu pražské městské hromadné dopravy.

Dva muži se dostali do sporu s dalším cestujícím, který vytáhl plynovou pistoli. Potom svou oběť zbili tak, že po několika měsících v kómatu zemřela.

Obžalovaní Olegs Lukjanovs a Antons Maslaks z Pobaltí nyní dostali 10 a 8 let vězení. Verdikt je nepravomocný.

Soud také oba muže neodsoudil za vraždu, ale za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a výtržnictví. Kromě vězení jim také uložil zaplatit příbuzným oběti odškodné 650 tisíc korun.

Případ od začátku připoutal velkou pozornost. A to zejména kvůli záběrům z autobusu, které policie zveřejnila. Na základě nich pak oba muže vypátrala a obvinila je z vraždy.

„Šance na nápravu obžalovaných je v obou případech snížená,” řekla u Městského soudu v Praze soudní znalkyně, která posuzovala jejich osobnost. Právě takové znalecké posudky mají obvykle výrazný vliv na výši trestu.

Olegs Lukjanovs a Antons Maslaks shodně tvrdí, že nechtěli vraždit a měli jen strach o svůj život. Přiznali však, že před tím, než nastoupili do autobusu, vypili několik piv.

„Se závěry soudní znalkyně nesouhlasím. Mám výborné sebeovládání, mám rád lidi, na nikoho bych ruku nevztáhl,” řekl před soudem Lukjanovs.

V rozporu s jeho tvrzením jsou ale záznamy o jeho předchozích konfliktech s policií nebo bývalou přítelkyní, které soud přečetl. Jak policistům, tak přítelkyni měl v minulosti opakovaně vyhrožovat zastřelením. Dělal to hlavně v situacích, kdy byl opilý.

Konflikt v autobuse začal podle obhajoby obžalovaných tím, že jeden cestující začal Lukjanovsovi nadávat kvůli jeho ruskojazyčnému původu. Slovní hádka přešla ve fyzický konflikt. Cestující pak vytáhl plynovou pistoli, ze které vyšel výstřel. Obžalovaní prý nevěděli, jestli nejde o skutečnou zbraň. Jenže podle záběrů z autobusu napadeného brutálně mlátili i poté, co mu pistoli sebrali.

Zraněný muž byl několik měsíců v kómatu a nakonec v nemocnici zemřel.

Proces od začátku sledovali i příbuzní oběti. Verzi obžalovaných ale odmítají. Lukjanovs se pokusil přímo v soudní síni sestře oběti omluvit. Ale i v rámci této omluvy tvrdil, že oběť si mohla za všechno sama. Omluvu si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované