Hlavní obsah

On-line konference o laserech nabídne přednášky i letní školu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Světoví experti na lasery promluví na konferenci Europhoton, která se původně měla konat v Praze. Kvůli koronaviru však bude on-line. Začne v neděli a potrvá do pátku 4. září, přihlášeno je přes 300 účastníků.

Článek

Na programu je letní škola i desítky vědeckých přednášek. V dnešní tiskové zprávě to uvedla mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Právě ČVUT společně se společností European Physical Society konferenci pořádá. Koná se jednou za dva roky.

Program v neděli odstartuje letní škola. Zájemcům představí základní koncepty v rámci laserů, během dvou dnů si poslechnou šest seminářů. „Tato část je zvláště vhodná například pro doktorandy daného oboru či pro specialisty z jiných oblastí, kteří by chtěli získat vhled do této oblasti,“ uvedl Jan Kadeřábek z oddělení komunikace Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Hlavní vědecká část začne v úterý. „Celkem je připraveno zhruba 150 vědeckých přednášek a desítky posterů, které se taktéž budou prezentovat on-line,“ popsal Kadeřábek. „Přihlásilo se přes tři sta účastníků, což je podobný počet, jaký se setkal na předchozím ročníku v roce 2018,“ uvedl fyzik a předseda organizačního výboru Václav Kubeček.

Připomněl, že lasery jsou užívané v řadě oblastí - od laserových tiskáren přes kalibraci času družic, navigaci, přenášení dat v optických sítích až po medicínu, vojenství či kosmetiku. „Samozřejmě probíhá nadále vědecký výzkum v oblasti laserů a jistě se tedy najde i mnoho dalších uplatnění, která si dnes vůbec neumíme představit. A v tom nám pomáhají třeba právě i konference, jako je Europhoton,“ dodal vědec.

Lasery jsou poměrně mladá vědecká oblast. Jejich princip popsal Albert Einstein už v roce 1917, funkční laser však vznikl až v roce 1960. Podle Kubečka byl první laser v Československu už o tři roky později. Od roku 2018 je pak v Česku také jedno z nejmodernějších světových výzkumných center ELI Beamlines (Extreme Light Infrastructure) v Dolních Břežanech u Prahy. Má nejvýkonnější petawattový laserový systém HAPLS.

První ročník konference Europhoton se konal v roce 2004 v Lausanne. Později se konference konala v Pise, Paříži, Hamburku, Stockholmu, Neuchatelu, Vídni a Barceloně.

Reklama

Související témata:

Doporučované