Hlavní obsah

Babiš chce vládu do Vánoc, se STAN a TOP 09 o ní už vyjednávat nebude

Jedno ze středečních jednání vedli Piráti s ODS. Šéf Pirátů Ivan Bartoš vysvětluje, koho jeho strana podpoří do vedení Sněmovny.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Dalším dnem pokračovalo ve středu vyjednávání politiků o tom, jaká bude příští vláda a kdo zasedne na vrcholných postech ve Sněmovně.

Článek

Také čtvrtý den po uzavření volebních místností pokračovaly schůzky zástupců úspěšných stran. Piráti dnes s občanskými demokraty řešili programové průniky, ale i dosavadní dva kandidáty na funkci předsedy Sněmovny: Radka Vondráčka (ANO) a Petra Fialu (ODS). Poté Piráti sdělili hnutí ANO, že s ním odmítají vládní spolupráci.

Příští týden se do schůzek naplno pustí i prezident Miloš Zeman, který chce přijmout lídry všech devíti sněmovních stran. V úterý, ve středu a čtvrtek bude postupně hovořit se zástupci ANO, ODS a Pirátů. Na úterní schůzce hodlá formálně pověřit předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Povolební dění jsme sledovali online:

20:30 - ANO už o vládě nechce vyjednávat se STAN a TOP 09: Chovají se nepřátelsky.

Hnutí ANO se už ve druhém kole povolebního vyjednávání se stranami, které uspěly ve sněmovních volbách, nesetká se STAN a TOP 09. České televizi (ČT) to dnes řekl předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Vládu i s důvěrou Sněmovny by rád měl do Vánoc.

„Tam už není co řešit. Oni mají v podstatě minimální počet poslanců. K nám se chovají nepřátelsky,“ řekl Babiš.

19:59 - Andrej Babiš: Chci se minimálně pokusit sestavit vládu do Vánoc

„Ideální by bylo, abychom měli jasnou vládu do Vánoc,“ uvedl Andrej Babiš pro Českou televizi. „Chtěl bych se o to minimálně pokusit. Pevně věřím, že se nám povede sestavit vládu a získat důvěru. Bylo by to dobré, protože si myslím, že potřebujeme vládu co nejdřív.“

18:50 - Piráti chtějí post místopředsedy Sněmovny a předsedy výboru pro bezpečnost

Zástupci Pirátů sdělili hnutí ANO svůj požadavek na funkci místopředsedy Sněmovny a předsedy výboru pro bezpečnost. Zároveň odmítli koaliční spolupráci i případnou tichou podporu vlády, kterou má ANO sestavit. Po jednání to novinářům řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Z 20 priorit Pirátů se podle něj našla shoda v 15 bodech.

18:02 - Podle ANO byla schůzka ryze pracovní

„Řešili jsme čistě sněmovní záležitosti. Řekli nám, jaké mají představy, v jakých výborech by chtěli figurovat, že mají zájem o místo místopředsedy Sněmovny. Bavili jsme se o věcných tématech,“ uvedl po schůzce s Piráty člen vyjednávacího týmu hnutí ANO Radek Vondráček. Došlo ale i na programové průniky, například v digitalizaci nebo tématu tzv. otevřené Sněmovny.

17:44 - Piráti osloví ČSSD pravděpodobně ve čtvrtek

Předseda strany Ivan Bartoš po schůzce s ANO uvedl, že bude ve čtvrtek sociální demokraty kvůli schůzce kontaktovat.

17:40 - Na schůzce si ANO s Piráty vyjasnilo neshody

„Naším stylem je konstruktivní diskuze,“ konstatoval předseda Pirátů Ivan Bartoš. ANO podle něj hodlá respektovat pozice politických stran v dolní komoře. S kandidátem Pirátů na post místopředsedy Sněmovny prý ANO problém nemá. Na pozici Pirátů se podle Bartoše nicméně nic nemění.

17:00 - Piráti chtějí slyšet od ANO návrhy na změnu jednacího řádu

Ve Sněmovně se dnes odpoledne sešli zástupci Pirátů s hnutím ANO. Kromě jiného chtějí jednat o složení Sněmovny a obsazení výborů, od ANO chtějí slyšet i jeho návrhy změn jednacího řádu. Novinářům to při příchodu na schůzku řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, uvedla ČTK.

16:15 - Velké stěhování ve Sněmovně

Výsledek voleb přinese mimo jiné velké stěhování v areálu sněmovních kanceláří. Stěhovat se bude nyní nejsilnější frakce hnutí ANO, jemuž proti minulému období přibylo 31 poslanců, a také ČSSD, které naopak 35 mandátů ubylo. Na původním místě zůstane jen klub ODS, jenž ale dostane více kanceláří. V začínajícím volebním období bude ve Sněmovně devět poslaneckých frakcí, tedy o dvě více než v minulém.

14:25 - Věřím Zemanovi

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera potvrdil ČTK, že v nadcházejících volbách nebude kandidovat na prezidenta republiky. Zdůvodnil to mimo jiné absencí podpory své rodiny, nechutí vést negativní kampaň. Podle jeho názoru funkci hlavy státu obhájí Miloš Zeman díky hlasům voličů ANO, které bezkonkurenčně vyhrálo sněmovní volby. Šéf ANO Andrej Babiš už v úterý oznámil, že jeho hnutí vlastního kandidáta do prezidentských voleb nepostaví.

„Miloš Zeman to má rozehrané tak - protože má stejný elektorát voličů jako Andrej Babiš řádově plus minus - že zvítězí,” uvedl Kubera. Zda Zeman v případě zvolení bude hlavou státu po celé další pětileté období s ohledem na zdravotní stav, nechtěl komentovat. „Myslím, že nebude,” připustil. Doporučil všem kandidátům, aby se připravili na krizi.

13:20 Čas na svačinku

Reportér Václav Dolejší zveřejnil na Twitteru povolební momentku.

13:00 - Prezident znovu vstupuje do hry

Prezident Miloš Zeman se příští týden sejde na zámku v Lánech se zástupci hnutí ANO, ODS a Pirátů. V dalších dvou týdnech budou následovat schůzky s ostatními šesti stranami, které se dostaly do Sněmovny. Termíny schůzek dnes zveřejnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Občanské demokraty na jednání budou zastupovat předseda Petr Fiala a místopředsedkyně Alexandra Udženija, předsedu Pirátů Ivana Bartoše doprovodí předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek.

12:55 - Piráti o víkendu rozhodnou, koho podpoří do čela Sněmovny

Širší vedení Pirátů rozhodne v sobotu o tom, zda jejich poslanci podpoří ve volbě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka z ANO, nebo šéfa občanských demokratů Petra Fialu. Ze dvou kandidátů vybere i svého zástupce do funkce místopředsedy dolní komory. Po dnešní schůzce s vyjednávacím týmem ODS to novinářům řekl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

12:45 - Lucie Šafránková. Jihomoravský kraj, 1884 přednostních hlasů.

Sociální sítě „představují” zvolené zákonodárce. V tomto případě poslankyni SPD.

12:30 Zeman vyhlásil senátní volby v okrsku senátora Hlavatého

Protože byl 33. nejmajetnější Čech, majitel společnosti Juta Jiří Hlavatý zvolen z 18. místa díky preferenčním hlasům do Sněmovny a zanikl mu automaticky senátorský mandát, musel prezident republiky vyhlásit na Trutnovsku doplňovací volby do Senátu. Uskuteční se 5. a 6. ledna.

Video: Příběh miliardáře Hlavatého

Miliardář Hlavatý přišel o mandát senátora.Video: Redakce Seznam

11:48 - Senátor Kubera nebude kandidovat na prezidenta, řekl šéf ODS

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera nebude kandidovat v blížících se prezidentských volbách, i když pro to sehnal dost podpisů od kolegů v horní komoře Parlamentu. Podle předsedy ODS Petra Fialy s Kuberovou kandidaturou nesouhlasila jeho rodina. Občanští demokraté zatím neoznámili, jak k volbě přistoupí, podle Fialy své rozhodnutí včas oznámí.

10:45 - Předsednictvo SPD navrhlo Okamuru na místopředsedu Sněmovny

Předsednictvo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) navrhlo šéfa hnutí Tomio Okamuru do funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Na předsedu poslaneckého klubu předsednictvo schválilo místopředsedu hnutí Radima Fialu. Okamura to dnes řekl v České televizi. Klub bude mít první schůzku ve čtvrtek odpoledne.

Reklama

Doporučované