Hlavní obsah

První odhady přisuzují premiérce Mayové vítězství, které bude bolet

První odhady výsledků britských volebVideo: Ruptly

 

Reklama

Konzervativci podle prvních odhadů výsledků vyhráli předčasné volby v Británii, ale přišli o většinu v parlamentu.

Článek

Britové rozhodli o složení parlamentu v předčasných volbách, které budou mít zásadní vliv na podobu budoucích vztahů jejich země s Evropskou unií. Podle prvních odhadů výsledků zvítězili konzervativci premiérky Theresy Mayové, ale způsobem, který je hodnocen jako katastrofální. Konzervativci nejspíš přijdou o většinu v parlamentu.

Volby se konaly pět dní po teroristickém útoku v Londýně, kvůli němuž byly na londýnských mostech instalovány bezpečnostní bariéry a v ulicích hlídkuje zvýšené množství policistů.

Britské volby jsme sledovali online

00:25 - Co bude s brexitem?

Premiérka Theresa Mayová nebude mít pevný mandát k vyjednání dohody s Evropskou unií, soudí britští politologové. Na sociální síti Twitter se začal šířit nedávný příspěvek Theresy Mayové, ve kterém premiérka uvedla, že pokud ztratí jen šest křesel, prohraje celé volby. K jednacímu stolu s Evropskou unií podle ní v takovém případě usedne Jeremy Corbyn. Podle dosavadních odhadů premiérčina strana přišla o 16 mandátů.

23:52 - Osborne mluví o katastrofě

Za „zcela katastrofální" pro Konzervativní stranu i pro premiérku Theresu Mayovou označil někdejší ministr financí ve vládě premiéra Davida Camerona George Osborne odhady výsledků dnešních předčasných parlamentních voleb v Británii. Další britští politici jsou v hodnocení odhadů opatrní, je podle nich třeba počkat až na konečné výsledky.

23:32 - Vítězství, které bude bolet

Volby podle agentury AP přinesly premiérce Mayové porážku, neboť přišla o absolutní většinu v parlamentu. Aby ji konzervativci udrželi, museli by získat nejméně 326 mandátů. Porážkou jsou ale odhadované výsledky také pro skotské nacionalisty, kteří by mohli přijít zhruba o dvacet křesel.

23:21 - První reakce

Bude to dlouhá noc pro premiérku Mayovou. Dosažení parlamentní většiny není nemožné, ale ani jisté. Kdo ji jako první vyzve k rezignaci, ptá se hned několik politologů a novinářů v prvních reakcích na odhady výsledků voleb.

23:16 - A ti malí vzadu... UKIP poražen

Kromě konzervativců a labouristů se do parlamentu podle průzkumu mezi voliči u volebních místností dostala také Skotská národní strana (SNP) se ziskem 34 křesel a Liberální demokraté se 14 mandáty. Dvaadvacet křesel obsadí další menší strany. Nacionalistická a protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) se do sněmovny patrně nedostane.

23:06 První čísla: Mayová vítězí, ale bez většiny

Konzervativci 314 křesel, labouristé 266, pro většinu v dolní komoře je třeba 326 křesel. To jsou první odhady výsledků, vytvořené na základě ankety mezi voliči u volebních místností.

Konzervativní strana tedy nejspíš bude nejsilnější stranou, ale bez většiny - a Británie tak bude muset mít podruhé v historii koaliční vládu. Připomeňme, že jde stále jen o odhady výsledků.

23:00 - Volby skončily

22:09 - Sunderland chce obhájit titul

Uzavřením volebních místností ve 23:00 SELČ začne členům britských volebních komisí náročná práce při sčítání hlasů. Pod zvláštním tlakem přitom budou ti, kteří na hlasování o budoucí podobě britské Dolní sněmovny dohlížejí v Sunderlandu. Město na severovýchodě Anglie se chce totiž opět stát rekordmanem v rychlosti sčítání. Sunderland, na jehož území leží tři volební obvody, byl od parlamentních voleb v roce 1992 vždy prvním městem, které oznámilo konečné výsledky.

Členové volební komise požádali voliče, aby lístky překládali jen jednou. Jsou navíc z jemnějšího papíru a sčítat je budou zkušení bankovní úředníci.

22:02 - Hodina do prvních čísel

První odhady výsledků voleb se ukážou hned po uzavření volebních místností. Tedy zhruba za hodinu.

Pro připomenutí, jak se Britové zajímají o volby - tady je historická volební účast v předchozích parlamentních volbách:

2015 - 66,2 %, 2010 - 65,1 %, 2005 - 61,4 %, 2001 - 59,4 %, 1997 - 71,4 %. Rekordní účast od války byla v roce 1950, a to 83,9 %.

19:31 - Reportáž z Londýna

Naše spolupracovnice z Londýna Jana Frank se celý den pohybuje od volební místnosti ke druhé. A také po místech, kde před pár dny udeřil terorista. Podívejte se s ní:

Volební den v Londýně.

19:00 - Analýza Seznam Zpráv o Corbynovi

Martin Jonáš, zahraniční korespondent Seznam Zpráv, publikoval svůj pohled na jednoho z favoritů, největšího soupeře premiérky Mayové. Podívejte se:

17:18  - Účast zatím nadprůměrná

Podle údajů několika volebních komisí v centru Londýna kolem 15:00 SELČ, tedy sedm hodin po otevření volebních místností a osm hodin před jejich uzavřením, byla účast mírně nadprůměrná. Zatímco v Londýně je zataženo s občasnými přeháňkami, na západě Británie prší více, což podle některých médií může nepříznivě ovlivnit účast.

16:53 - Trafalgar Square je znovu zpřístupněno, šlo o falešný poplach

Policie odstranila zátarasy a odjela se svými auty pryč z Trafalgarského náměstí a nádraží Charing Cross, kde několik desítek minut prošetřovala neznámý podezřelý balíček. Metropolitní policie na svém twitterovém účtu uvedla, že šlo o falešný poplach. Vše se tedy vrací do normálu.

Britové přesto zůstávají obezřetní po nedávných teroristických útocích. Řadu volebních míst hlídají policisté.

16:28 - Policisté uzavřeli Trafalgarské náměstí

Kvůli podezřelému balíčku uzavřeli londýnští policisté nádraží Charing Cross  a Trafalgarské náměstí.

13:25 - Volební systém Velké Británie

Británie má většinový volební systém a je rozdělena na 650 obvodů, z nichž v každém se vybírá jediný poslanec. Pozornost stranických lídrů se proto v posledních dnech kampaně soustředila na obvody, které byly v minulých volbách vyrovnané a mohou být klíčem k volebnímu úspěchu.

12:11 - K urnám cestou do práce

První voliči vyrazili odevzdat své hlasy již ráno, řada z nich cestou do práce. „Volila jsem konzervativce, jiná možnost není. Mayová sice není silná vůdkyně, jak o sobě tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil daně a to je to poslední, co chci," řekla ČTK poštovní úřednice Alice Meadowsová, která hlasovala v jedné ze škol londýnského obvodu Westminster North. Před Corbynovým nástupem volila labouristy, ale současný lídr je prý nasměroval příliš doleva.

11:55 - Svůj hlas dala už i britská premiérka Theresa Mayová

11:25 - Sturgeonová odvolila

Jako první z významných politiků v Británii šla k volební urně skotská premiérka Nicola Sturgeonová, u jejíchž skotských nacionalistů se předpokládá, že vyhrají skoro všechna křesla vyhrazená pro Skotsko. Sturgeonová požaduje na britské vládě možnost vypsat nové referendum o nezávislosti Skotska dřív, než Británie vystoupí z EU. V loňském referendu o brexitu se většina Skotů vyslovila pro setrvání ve svazku s Bruselem. Sturgeonová tvrdí, že v případě úspěchu skotských nacionalistů Mayová nebude moci vypsání referenda zabránit. Mayová to ale odmítá.

10:30 Mayová žádá o podporu, Corbyn totéž

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová a její labouristický rival Jeremy Corbyn požádali na internetových sociálních sítích o podporu v dnešních parlamentních volbách. Průzkumy veřejného mínění, které v posledních letech v Británii nebyly příliš spolehlivé, předpokládají vítězství vládních konzervativců.

„Pokud věříte v Británii a v to, že naše nejlepší dny jsou před námi, dejte mi podporu, abych mohla Británii vést," vzkázala Mayová voličům na Twitteru a Facebooku.

Corbyn se obrátil na voliče přes Twitter a prostřednictvím krátkého videoposelství. „Toto je náš den. Náš čas. Naše šance," napsal šéf hlavní opoziční strany s příslibem, že volba labouristů povede k přeměně Británie v zemi, která bude sloužit většině, ne jen omezené menšině.

09:07 - Těsný náskok konzervativců

Náskok konzervativců britské premiérky Theresy Mayové před opozičními labouristy činil v den předčasných parlamentních voleb jeden procentní bod. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který společnost Survation vypracovala v úterý a ve středu, tedy po víkendovém teroristickém útoku v Londýně, napsala agentura Reuters.

08:29 - Pět dní po teroristickém útoku v Londýně

Volby se konají pět dní po teroristickém útoku v Londýně, kvůli němuž byly na londýnských mostech instalovány bezpečnostní bariéry a v ulicích hlídkuje zvýšené množství policistů.

08:10 - Hlavní téma voleb: brexit

Přestože od posledního teroristického útoku v zemi uplynulo teprve pět dní, hlavním tématem předčasných voleb je brexit. Britové svými hlasy rozhodnou, jakým způsobem proběhne jejich odchod z Evropské unie.

08:00 - Britové začali volit

Volební místnosti ve Velké Británii se otevřely. Lidé budou mít možnost volit do 23:00 (SELČ). Výsledky by měly být v pátek ráno.

07:48 - Kampaň do posledních chvil

Mayová stejně jako šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn do posledních středečních hodin přesvědčovali na mítincích v klíčových regionech nerozhodnuté voliče. Zatímco premiérka slíbila vyjednání tvrdého brexitu spojeného s omezením počtu imigrantů v zemi, Corbyn chce především investovat do zdravotnictví a sociální péče.

07:36 - Proč má Velká Británie předčasné volby

Současná premiérka Theresa Mayová vypsala volby ve snaze posílit svou parlamentní většinu 330 hlasů z 650 a tím i mandát k vyjednávání o brexitu. Poslední průzkumy však ukazují, že ztratila značnou část náskoku, který měla na začátku kampaně, a není jisté, zda vůbec získá nadpoloviční většinu. Experti se shodují, že v případě nepřesvědčivého vítězství by mohl Mayovou v premiérském křesle nahradit některý z jejích stranických kolegů.

Reklama

Doporučované