Hlavní obsah
Online

Online: Voda se opět vylila z břehů. Po převrhnutí raftu nepřežilo dítě

Foto: Frýdlant/Facebook

Hasiči ve Frýdlantu se připravují na velkou vodu.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj počasí v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- V Čechách záplavy postihly zejména Liberecký a Pardubický kraj. Nadále tam prší, i když ne tak intenzivně jako v sobotu, a stav ohrožení platí na Smědé na Frýdlantsku. Řasnice ve Frýdlantu během dne klesla na druhý stupeň. Nejhorší je situace v oblasti Višňové, kde voda zaplavila louky a pod vodou jsou i některé komunikace směrem do Předlánců. Neprůjezdná je také silnice na Černousy. Nikoho ale nebylo nutné evakuovat, lidé zůstávají doma.

- V Pardubickém kraji se z koryta opět vylila řeka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, hranici třetího stupně překročila už ráno. Podle starostky Luže Veroniky Pešinové se spodní voda dostala do desítek sklepů. Po intenzivních deštích v okrese se znovu dostala z Podolského potoka voda i do skladu Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Na rozdíl od minulého týdne ale ropné látky tentokrát ze skladu podle jeho zástupců neunikly.

- V sousedním Královéhradeckém kraji rozvodněné řeky většinou už stagnovaly nebo začaly klesat. Druhý povodňový stupeň byl nadále na níže položené řece Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Na řadě dalších míst byly první stupně. Na ten vystoupalo také Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Druhý stupeň je na Mrlině ve Vestci na Nymbursku.

- Moravskoslezský kraj silný déšť a rozvodněné řeky sužují několik dní. V sobotu v rozvodněné řece u Osoblahy na Bruntálsku zemřel muž. V řece plavalo také tělo ženy, kvůli nepříznivému počasí a silnému proudu policie ale pátrání po ní zatím nezahájila.

+13

  • Malše i Černá na jihu Čech jsou na druhém povodňovém stupni

    Řeka Černá v Ličově na Českokrumlovsku, Malše v Pořešíně ve stejném okrese a Černovický potok v Tučapech na Táborsku vystoupaly během dneška na druhý povodňový stupeň. Prvního stupně dosáhly Malše v Kaplici a Roudném a Svinenský potok v Trhových Svinech. Vyplývá to z dat meteorologů.

  • Situace v Libereckém kraji se uklidnila, řeky pomalu klesají

    Situace v Libereckém kraji se v podvečer uklidnila, na většině míst už přestalo pršet, řeky pomalu klesají. Většina toků na Frýdlantsku se už vrátila do normálu, stav ohrožení stále platí na Smědé ve Višňové, v Předláncích už řeka klesla na druhý stupeň. Na Řasnici ve Frýdlantu už platí jen první povodňový stupeň. Ten podle Povodí Labe zůstává také na Kamenici v Plavech na Jablonecku a na Jeřici v Mníšku na Liberecku. Lužická Nisa v Liberci už je v normálu.

    Nejhorší je stále situace v oblasti Višňové a Černous, kde rozvodněná Smědá zatopila louky a zahrady, pod vodou zůstává i silnice z Višňové na Černousy. „Nikoho dnes ale nebylo nutné evakuovat, lidé zůstali doma,“ řekl ČTK starosta Višňové Tomáš Cýrus (Pro naši obec). Smědá po poledni ve Višňové kulminovala na 249 centimetrech. V Předláncích dosáhla 266 centimetrů, v sobotu tam ale měli ještě zhruba o 20 centimetrů vody víc.

  • Vodáci se převrhli na raftu. Nepřežilo dítě

    Při sjíždění řeky Morávky se v neděli odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá školačka po převozu do nemocnice zemřela, řekla ČTK mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová. Potvrdila tak informace České televize. Další dva lidé z raftu, muž a další dítě, jsou v pořádku, řekli ČTK mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín a záchranářů Lukáš Humpl. Podle informací Povodí Odry na řece Morávce v době neštěstí platil první stupeň povodňové aktivity, dopoledne dokonce druhý.

  • Říčka Bystřička nad nádrží na Vsetínsku klesla na druhý stupeň

    Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku odpoledne klesla z třetího na druhý povodňový stupeň a dál se snižuje. Pod nádrží nadále platí na Bystřičce druhý stupeň. První stupeň povodňové aktivity byl odpoledne na pěti místech ve Zlínském kraji. Déšť na většině území kraje už ustal. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

  • Na hranici 3. stupně je Chrudimka v Nemošicích

    V Pardubickém kraji se na hranici třetího stupně povodňové aktivity dostala Chrudimka v Nemošicích. Těsně pod hranicí třetího stupně byla Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku, tam nakrátko dosáhla i třetího stupně (SPA). Stav ohrožení naopak pominul na říčce Novohradka v obci Luže, zjistila ČTK v 18:00 z dat Povodí Labe. Na prvním stupni zůstávala Chrudimka v Hamrech, v Přemilově, Padrtech na Chrudimsku a také Loučná v Cerekvici nad Loučnou na Svitavsku.

    Povodňová vlna se v podvečer přesunula do nížin. Pro Chrudimsko a Pardubicko platí do odvolání upozornění před extrémních stupněm nebezpečí záplav.

  • Vodák skončil v kritickém stavu, převrhl se s raftem

    Při sjíždění řeky Morávky se dnes odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Jeden je v kritickém stavu, dva jsou v pořádku. ČTK to řekli mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín a záchranářů Lukáš Humpl.

    Tři lidé podle Gašparína vypadli z raftu do vody. „Dva jsou v pořádku na břehu, jeden je v péči záchranářů,“ řekl Gašparín. Humpl dodal, že neštěstí se stalo při sjíždění řeky Morávky. „Jeden člověk byl po hodinové resuscitaci přepraven do nemocnice vrtulníkem letecké záchranné služby,“ řekl Humpl. Mluvčí policie Soňa Štětínská ČTK řekla, že policie zjišťuje, zda v plavidle byli skutečně jen tři lidé.

  • V Olomouckém kraji platí výstraha před vydatným deštěm

    V Olomouckém kraji, zejména na Jesenicku a Přerovsku, v noci kvůli vydatnému dešti opět stouply vodní toky. Ráno platil druhý stupeň, tedy pohotovost, na Černém potoce v obci Velká Kraš a na Vidnavce ve Vidnavě na Jesenicku. Odpoledne voda už opadla. V regionu ale stejně jako v Moravskoslezském kraji nadále platí výstraha před vydatným deštěm. V severní části kraje, kde se hladiny vodních toků zvyšovaly i v sobotu, má výstraha meteorologů vysokou prioritu.

  • Na Rychnovsku stále platí výstraha. V okolí se situace zlepšuje

  • Škody po čtvrteční povodni v hradeckém kraji budou přes 17 mil.Kč

    Odhadované škody na obecním majetku v Královéhradeckém kraji po lokálních záplavách ze čtvrtka 18. června jsou přes 17 milionů korun. Hradecký kraj plánuje finanční pomoc zasaženým obcím. ČTK to dnes sdělili zástupci kraje. Silný déšť ve čtvrtek odpoledne a večer v Královéhradeckém kraji způsobil lokální záplavy. Nejhorší situace byla v povodí řek Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku.

    „Nejvíce škod voda tehdy napáchala na Rychnovsku, kde se částka blíží deseti milionům. Jsou to však opravdu hrubé odhady, do kterých nejsou zahrnuty škody na soukromém majetku. Přesná čísla budou muset určit až pojišťovny a odborníci,“ uvedl pro ČTK hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

  • Moravskoslezští hasiči evidují kvůli dešti 437 zásahů

    Moravskoslezští hasiči evidují kvůli vytrvalému dešti od čtvrtka celkem 437 zásahů. Nejvíce výjezdů měli ve třech nejpostiženějších okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Nový Jičín.

  • Na Novojičínsku se vinou deště sesunul kus svahu

    V Lubině na Novojičínsku se dnes vinou deště a podmáčené půdy sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby. „Podmáčená půda měla za následek sesuv části svahu o velikosti přibližně 20 na 15 metrů, na kterém rostly vzrostlé stromy,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. Obyvatelé dvou domů museli domovy opustit.

  • Nová výstraha ČHMÚ

    Na Chrudimsku a Pardubicku hrozí podle meteorologů extrémně vysoké nebezpečí povodní. Upozornění platí do odvolání a důvodem je očekávané překročení hranice třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně na dolní Chrudimce. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Extrémní stupeň rizika záplav byl dnes dopoledne ještě na Frýdlantsku, kolem 13:00 jej meteorologové snížili. Naopak zvýšili úroveň nebezpečí na povodňovou pohotovost v povodí dolní Moravy.

  • Druhý stupeň je na severu Moravy na pěti řekách

    Dnes ve 12:00 platil druhý stupeň povodňové aktivity na pěti místech. Na dalších 17 místech hladiny dosáhly prvního stupně. Druhý stupeň dnes ráno platil na Lubině ve Vlčovicích, Polančici v Polance nad Odrou, Stonávce v Hradišti, Odře v Koblově a Jičínce v Novém Jičíně. Na 17 místech hladiny řek vystoupaly na úroveň prvního stupně. Jde například o Odru ve Svinově a v Bohumíně, Stonávku v Hradišti nebo Olši v Dětmarovicích.

  • Labe v Kostelci nad Labem vystoupalo na 1. povodňový stupeň

    Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA. Druhý stupeň povodňové aktivity je na Mrlině ve Vestci na Nymbursku. Mrlina ve Vestci je nyní na 200 centimetrech, od soboty stále stoupá. Hranice pro třetí povodňový stupeň je na 240 centimetrech. Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře.

  • Policie zná identitu utonulého muže

    Muže bez známek života hasiči vytáhli z toku řeky Osoblahy na Bruntálsku v sobotu. „Policisté ztotožnili muže. Jednalo se o muže staršího 60 let, který v jedné z obcí v této oblasti pobýval. Dle zjištěných informací měla být v jeho přítomnosti také žena, kterou se policistům nepodařilo dohledat. Je předpoklad, že se jedná právě o pohřešovanou osobu, jejíž tělo bylo spatřeno ve vodě,“ řekla mluvčí policie.

  • V Luži na Chrudimsku je 3. povodňový stupeň

    Řeka Novohradka se v obci Luže na Chrudimsku místy vylila z koryta. Zatopené jsou louky, zahrady. Voda z řeky ale domy zatím nezaplavila, řekla v 11:00 ČTK starostka Luže Veronika Pešinová. Podle ní se ale spodní voda dostala do desítek sklepů. Novohradka v Luži ráno opět přesáhla 3. stupeň povodňové aktivity. „Řeka kulminuje, naštěstí se zatím vylila jen na zahrady a louky, do domů se zatím nedostala,“ řekla v 11:00 starostka Pešinová.

  • ČHMÚ zmírnil výstrahu pro Chrudimsko

    Výstraha před extrémní hrozbou povodní už neplatí také pro Chrudimsko. Český hydrometeorologicky ústav zde zmírnil výstrahu před deštěm a povodněmi na vysoký stupeň.

  • Velička na Hodonínsku klesla na první povodňový stupeň

    Říčka Velička na Hodonínsku dosáhla v noci na dnešek ve Velké nad Veličkou a později i ve Strážnici na třetí povodňový stupeň, který značí ohrožení. Hladina už ale klesá, oba profily jsou na prvním stupni. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči z několika sklepů čerpali stoupající spodní vodu, řekl ČTK mluvčí hasičů Petr Příkaský.

  • Dodávku vody se podařilo na Frýdlantsku obnovit

    Frýdlantské vodárenské se podařilo obnovit provoz nedávno modernizované úpravny vody v Bílém Potoce. „Už v sobotu kolem 23:00 se podařilo obnovit částečně úpravu vody ze Smědé. Voda, která vytéká z rašelinišť, je ale hnědá a za normálních okolností bychom ji neupravovali. I když je voda kvalitní, to zabarvení umíme zmírnit jen na žluté. Na obnově druhého nátoku z Hájeného potoka, který má vodu čirou, se intenzivně pracuje,“ řekl ČTK ředitel Frýdlantské vodárenské Petr Olyšar. Škody, které velká voda na zařízení napáchala, se budou podle něj pohybovat v řádu statisíců korun. Cisterny s pitnou vodou ale pro jistotu v obcích zůstávají.

Reklama

Související témata: