Hlavní obsah
Online

Online: Třetí protest proti Benešové. Myslíme to vážně, vzkazují demonstranti

Speciální vysílání Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Demonstranti požadují demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a záruku, že vláda neodvolá nejvyššího státního zástupce.

Článek

Už potřetí lidé v Praze, Brně a dalších městech protestovali proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Akci pořádá iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Chce také ujištění, že vláda neodvolá nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Demonstranti si v Praze dali sraz na Staroměstském náměstí v 18:30. Před dvěma týdny ho zaplnili zhruba ze tří čtvrtin, minulé pondělí byla účast podle organizátorů ještě vyšší. Pokud vláda požadavky iniciativy nesplní, plánují příští týden demonstraci přenést na Václavské náměstí.

Záznam akce ze Staroměstského náměstí:

Co organizátorům vadí?

Organizátoři protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“.

Kritizují také to, že ministryně uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Při čtvrtečních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

Ministři a ministryně o večerních protestech.Video: Seznam Zprávy

Před týdnem protestovalo proti Benešové o něco více lidí než na první demonstraci před dvěma týdny. Mezi účastníky protestů byli studenti, rodiny s dětmi i senioři. Opět přišel i bývalý premiér Bohuslav Sobotka, který měl ve vládě s Babišem ostré spory. Podle předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře se protestu na Staroměstském náměstí zúčastnilo přes 20 000 lidí.

  • Demonstrace skončila

    Oficiální část demonstrace byla skončena. Na místě hraje hudba, podstatná část demonstrantů se rozchází.

  • „My tam budem“

  • Poslední slovo měl Minář

    Posledním z řečníků byl předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Vyzval k účasti na další demonstraci na Václavském náměstí.

    Foto: ČTK

  • Nečekaně vystoupil Petr Pithart

    „Jsme tu proto, abychom varovali. Všechny demontáže demokracie začínají nenápadnou erozí justice. Naposledy v Rumunsku, Polsku, Maďarsku. První změny bývají sotva postřehnutelné,“ řekl bývalý předseda vlády a právník.

    Foto: ČTK

  • Hovořil Václav Láska

    „Věřím, že jsme se poučili a nebudeme opakovat stejné chyby. Že my, politici, vám budeme naslouchat a vážit si vašeho názoru. Nejen krátce před volbami, ale pořád. Teď slyšíme vaše požadavky na ochranu nezávislé justice. Podpoříme je,“ řekl senátor a předseda hnutí Senátor 21 Václav Láska.

    Foto: ČTK

  • „V Senátu funguje demokratická většina“

    „V Senátu funguje silná demokratická většina, která je připravena se konfrontovat s autoritativními tendencemi, které v naší společnosti sílí,“ řekl rektor Masarykovy univerzity v Brně a senátor za Zelené, ODS, STAN a TOP 09 Mikuláš Bek.

    Foto: ČTK

  • U slova Jiří Černý

    „Prosím vás, nenechte se rozeštvat,“ řekl hudební kritik, který spoluzakládal Občanské fórum. Poukázal také na důležitost sdělovacích prostředků a odsoudil hlasy volající po zrušení České televize.

    Foto: youtube.com/milionchvilek

  • Atmosféra na náměstí

    Foto: Anita Mejzrová, Seznam.cz

  • Pohled z výšky na Staroměstské náměstí

    Foto: youtube.com/milionchvilek

  • Příští týden se bude protestovat na Václavském náměstí

    „Jestli premiér ignoruje Staromák, tak zaplníme Václavák,“ řekl Minář a sklidil ovace. Příští demonstrace proti Babišovi a Benešové se uskuteční v úterý 21. května na Václavském náměstí.

    Foto: youtube.com/milionchvilek

  • Demonstrující požadují přijetí opatření za nezávislost justice

    „Přijetí hlavních pojistek pro nezávislost justice je nezbytné,“ řekl předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

    Foto: youtube.com/milionchvilek

  • „Není vyprodáno“

    Na první pohled se nezdá, že by na Staroměstském náměstí byl stejný počet lidí jako minulý týden. „Nevypadá to, že by bylo vyprodáno,“ poznamenal ve speciálním vysílání TV Seznam šéfkomentátor Jindřich Šídlo.

    Foto: Seznam.cz

  • Na demonstraci vystoupí hudební kritik Jiří Černý

    V průběhu pražského protestu vystoupí na Staroměstském náměstí i hudební kritik Jiří Černý. Na pódiu by měl promluvit v půl sedmé, tedy na samotném začátku demonstrace.

  • Prvním z řečníků byl Dominik Hašek

    Oficiálně demonstraci zahájil předseda spolku Milion chvilek pro demokracii. Slovo poté převzal legendární český hokejový brankář Dominik Hašek. Ten připomněl sportovce a jejich roli v historických kapitolách České republiky i Československa.

  • Začal třetí protest proti ministryni spravedlnosti. K Praze se přidává 131 českých měst

    Na Staroměstském náměstí začal v pořadí již třetí protest proti nově jmenované ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). K Praze se tentokrát přidává dalších 131 obcí – vedle Brna a Ostravy se protestuje například v Českém Krumlově, Poděbradech, Liberci, Plzni, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Zlíně.

Reklama

Hlavní zprávy