Hlavní obsah

Opravu kulturního domu Repre Most zřejmě odloží, náklady by překročily miliardu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Radní doporučili zastupitelům, aby schválili zrušení veřejné zakázky na opravu kulturního domu Repre. Její vítěz nabídl cenu téměř 890 milionů korun bez DPH, což je o 120 milionů korun více, než byl odhad nákladů.

Článek

Do soutěže se přihlásili pouze dva uchazeči. S rekonstrukcí město nadále počítá, ve fondu rezerv má připraveno přes půl miliardy korun.

S realizací největší investice města v jeho novodobé historii chtělo vedení radnice začít v tomto volebním období. „Soutěžili jsme v tu nejméně vhodnou dobu, kdy ceny stavebního materiálu šly rapidně nahoru, což nikdo nepředpokládal. My jsme doufali, že se dostaneme pod cenu stanovenou projektantem,“ uvedl primátor Jan Paparega (ProMOST). Náklady včetně DPH by nyní překročily miliardu korun.

K projektu se chce vedení města vrátit v příštím roce. „Ceny by měly podle prognóz klesat, k projektu bychom se chtěli vrátit zkraje dubna a znovu zakázku zadat. Věříme, že pak by se mohlo přihlásit více uchazečů a ceny se budou blížit spíše předpokládané částce,“ řekl Paparega.

Budova Repre je zakonzervovaná. Poslední městský ples se v ní uskutečnil v roce 2019. „Už v té době bylo problematické provoz objektu udržet, řešili jsme časté havárie a pak nám bylo doporučeno budovu zavřít,“ řekl primátor.

V budově z konce 80. let minulého století je velký taneční sál a konaly se zde vedle plesů také hudební a společenské akce. Jeho součástí je restaurace s terasou a vodní plochou. Investici chce vedení města hradit z našetřených peněz a žádá o dotaci, která by podle primátora mohla činit zhruba 200 milionů korun. „Až budeme mít jasno, kolik peněz bychom dostali, jaká bude cena za stavbu, tak bychom si na dofinancování mohli vzít úvěr,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST).

Kulturní dům Repre stojí v centru Mostu u hlavní třídy Budovatelů, hned vedle magistrátu. Město v roce 2010 prodalo objekt za 28 milionů korun. Rozhodčí soud v roce 2015 označil kupní smlouvu za neplatnou a za vlastníka označil Most. Na objekt byl v minulosti vydán demoliční výměr.

Nynější Repre, dříve Oblastní dům kultury horníků a energetiků v Mostě, byl budován jako náhrada za zdemolovaný objekt Repre ve starém Mostě, kde většina budov původní zástavby padla za oběť povrchové těžbě hnědého uhlí. Stavební povolení bylo vydáno v roce 1972, stavbu se ale podařilo dokončit až v roce 1984. Objekt je velmi členitý, některé jeho nadzemní části podpírají betonové sloupy a na střeše je kupole, ve které je planetárium.

Reklama

Doporučované