Hlavní obsah
Online

Hamáček: Pálení čarodějnic bude v rouškách, další omezení si určí kraje

Tisková konference Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet potvrzených případů covid-19 v úterý stoupl v Česku o 59 na celkem 7504. I když je denní přírůstek o něco vyšší než předchozí dva dny, už sedmý den po sobě se drží pod stovkou. Od začátku března se uzdravilo 2960 lidí a 227 nakažených zemřelo.

- Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu do 17. května. Menšinový kabinet ANO a ČSSD přitom chtěl, aby v souvislosti s nynějším plánem uvolňování restrikcí pokračoval nouzový stav až do 25. května.

- Senát přijal novelu podle které vzrostou platby státu do veřejného zdravotního pojištění za děti nebo důchodce od června o 500 korun měsíčně z nynějších 1067 korun. Od ledna to bude o dalších 200 korun za měsíc. Schválil také návrh vlády, podle kterého ošetřovné zavedené kvůli zavření škol vzroste z 60 na 80 procent.

Události předchozího dne jsme sledovali v této reportáži:

  • Milion chvilek opět protestuje: procházkou v Letenských sadech

    Desítky lidí dnes přišly do Letenských sadů v Praze protestovat proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, která je i v době vládních opatření povolena. Protesty by se podle něj měly odehrát především na sociálních sítích, kam mají lidé své videovzkazy či snímky s transparenty umisťovat. Lidé zaplnili místo pod kyvadlem na Letné, dodržovali dvoumetrové rozestupy.

    Přišli často ve dvojicích či s rodinnými příslušníky. Měli narychlo vyrobené transparenty nebo jen malé papíry s hesly „Nechceme vakcínu, chceme svobodu“, „Moje děti mají právo na vzdělání“, „Vládo, kdy odejdeš do čínské provincie?“ či „Otevřete školy“.

  • Stav pacientů léčených Na Homolce plazmou je stabilizovaný

    Lékaři z Nemocnice Na Homolce podali v pondělí 27. dubna plazmu prvním dvěma pacientům s covid-19. Jejich stav je nyní stabilizovaný a na výsledky léčby se čeká. Plazma pocházela od pacientů, kteří se již vyléčili z nemoci covid-19. Dobrovolníkům ji odebrali v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze.

  • Vlaky v Moravskoslezském kraji pojedou od pondělí jako v létě

    Regionální vlaky budou v Moravskoslezském kraji od 4. května jezdit podle letních prázdninových jízdních řádů. Nyní jezdí vlaky po celý týden podle nedělních jízdních řádů, navíc jsou v pracovních dnech zajištěny některé spoje pro cesty do zaměstnání a z něj.

  • CK: Klienty nenutíme, aby nyní dopláceli letní zájezdy

    Tuzemské cestovní kanceláře (CK), které ČTK dnes oslovila, své klienty nenutí, aby nyní doplatili zálohy na letní zájezdy. V některých případech mají lidé čas na doplacení zájezdů 30 dní před odletem, pokud má již nyní cestovní kancelář jistotu, že se cesta nebude moci uskutečnit, doplatek nežádá a vystaví poukaz na uhrazenou zálohu, zjistila ČTK v anketě mezi CK.

  • Brno poděkuje lidem projekcemi na Špilberk i koncerty filharmonie

    Projekce na hrad Špilberk nebo koncerty filharmonie budou součástí kampaně, kterou město Brno přichystalo jako poděkování občanům za dodržování opatření kvůli koronaviru. První projekce na hrad se uskuteční ve čtvrtek ve 21:00 a potrvá do půlnoci, uvedla dnes v tiskové zprávě Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení brněnského magistrátu. Projekce se budou opakovat každý večer po dobu následujícího týdne. Filharmonie bude hrát ze Staré radnice nebo střechy kryté tržnice.

  • Návrh novely MZ obsahuje možnost omezit hromadné akce i dopravu

    Chystaný návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví dává ministerstvu zdravotnictví možnost zakázat nebo omezit činnost obchodů včetně nákupních center, výrobních provozoven a veřejné dopravy nebo regulovat hromadné akce. Úřad má mít pravomoc nařídit povinné používání ochranných prostředků nebo dezinfekce. Návrh dává ministerstvu pravomoc usměrňovat činnost zdravotních služeb nebo nařídit každému zdravotnickému zařízení vyčlenit konkrétní provozy. Činnost zdravotnických zařízení by ministerstvo podle návrhu mohlo také úplně zakázat.

  • Liberecký kraj stahuje část roušek dodaných ministerstvem vnitra

    Liberecký kraj stahuje část zásilky roušek, které dodalo ministerstvo vnitra. Roušky, které byly součástí dodávky z Číny, byly v originálním balení, přesto silně znečištěné. Vypadaly jako 200 let staré, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS), který vydal nařízení stáhnout celou šarži. „Budeme to vracet zpět na ministerstvo vnitra,“ dodal Sobotka. Zároveň doporučil všem zdravotníkům, aby si kontrolovali stav roušky, kterou rozbalí. Jak velkého množství roušek se problém bude týkat, zatím nevěděl. Dozvěděl se o tom krátce před jednáním krizového štábu.

  • Odbory: Ministerstvo by mělo odměnit i zdravotníky v krajích

    Ministerstvo zdravotnictví by podle odborů mělo přidat peníze na odměny zdravotníků i v regionech. Nařídilo je ve státních nemocnicích pro lidi pečující o pacienty s covid-19. Menší nemocnice ale zřizují kraje, města nebo soukromníci. Jejich Asociace českých a moravských nemocnic ministerstvo ke stejnému kroku vyzvala už 2. dubna. Úřad v reakci tehdy uvedl, že o tom se zdravotními pojišťovnami bude jednat. Peníze nemocnicím jdou převážně z veřejného zdravotního pojištění od zdravotních pojišťoven. Na provoz menších přispívají města a kraje.

  • Deváťáci zpátky do lavic. O návrhu Plagy rozhodne ve čtvrtek vláda

    Urychlené rozvolňování omezení se dotkne i škol. Kromě vysokoškoláků se do lavic možná podívají i žáci devátých ročníků. Jedná o tom ministerstvo školství s epidemiology a rozhodnutí by mohlo padnout ve čtvrtek na vládě.

  • Zdravotní platby státu ve dvou krocích významně vzrostou

    Platby státu do veřejného zdravotního pojištění za děti nebo důchodce vzrostou od června o 500 korun měsíčně z nynějších 1 067 korun. Od ledna to bude o dalších 200 korun za měsíc. Předpokládá to novela, kterou dnes schválil Senát hlasy všech přítomných členů. Předlohu, která souvisí s epidemií nového koronaviru, nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Změna reaguje na propad příjmů a zároveň zvýšení výdajů systému zdravotního pojištění.

  • S jakou DPH se bude prodávat pivo venku? Koronavirus prohloubil zmatek

    Od května začne platit zvýhodněná desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty na čepované pivo. Hospodští ale budou smět nejdříve prodávat jen venku, kde je použití nižší DPH přinejmenším sporné.

  • Jihomoravský kraj čeká kvůli koronaviru propad příjmů o miliardu

    Jihomoravský kraj odhaduje propad daňových příjmů kvůli pandemii koronaviru zhruba na jednu miliardu korun. Pozastavil proto do září všechny krajské dotační tituly. Podle hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) se bude o jednotlivých výdajových položkách rozpočtu jednat v červnu. Kraj také vyzval své příspěvkové organizace k tomu, aby přehodnotily své rozpočty a hledaly finanční rezervy. Jihomoravský kraj má na letošní rok schválený rozpočet s příjmy 11,1 miliardy a výdaji 12 miliard korun.

  • Hamáček: Řízení kvůli přestupkům za zrušená opatření se zastaví

    Správní orgány budou podle názoru právníků ministerstva vnitra muset zastavit řízení proti lidem, kteří se dopustili přestupků proti opatřením kvůli šíření nákazy novým koronavirem, která později zrušil soud. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Delikty spáchané v době od 23. března do 27. dubna nebude podle něj možné trestat.

  • Přichází velké hospodské vymírání

    „Pivo už potřebovat nebudeme, končíme.“ Věta, kterou stále častěji slyší obchodní zástupci pivovarů od majitelů hospod. Pivovary Staropramen už evidují desítky podniků, které skončily, a čekají, že jich bude 20 až 30 procent.

  • Hamáček o zkrácení nouzového stavu o týden

    Vláda po zkrácení nouzového stavu na 17. května má podle Jana Hamáčka dvě možnosti, jak na rozhodnutí poslanců reagovat. „Buď vláda posune rozvolňování tak, že poslední bude 17. května, ale tomu musí odpovídat epidemiologická situace, nebo požádá Sněmovnu ještě o prodloužení nouzového stavu o týden,“ uvedl Hamáček. Poukázal na fakt, že s koncem nouzového stavu totiž automaticky přestávají platit některá omezení, která vláda zavedla. Podle plánu by se 25. května měly znovu naplno otevřít například restaurace, divadla, hotely nebo se v počtu, který ještě vláda podle situace upřesní, mohly pořádat kulturní, společenské a sportovní akce.

  • Hamáček o návrhu rozšířit kompetence Ministerstvu zdravotnictví

    Jan Hamáček okomentoval plán rozšířit pravomoci Ministerstva zdravotnictví, který v úterý večer představil premiér Andrej Babiš. „Je to pro vládu řešení situace, kdy už nebude platit stav nouze. Zákon ale nechci blíže komentovat, dokud se na něj detailně nepodívám,“ uvedl Hamáček. Připomněl, že zákon musí schválit Poslanecká sněmovna.

  • Pálení čarodějnic bude v rouškách

    Ústřední krizový štáb nechystá mimořádná opatření na pálení čarodějnic. „Bude nadále platit povinnost nosit roušky,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Doplnil, že opatření spojená s riziky požárů, nechá rozhodnout na jednotlivých krajích.

  • Hamáček: Ochranné pomůcky bude po skončení nouzového stavu nakupovat SSHR

    Ústřední krizový štáb dnes řešil, jak se budou nakupovat ochranné pomůcky po skončení nouzového stavu. „Nakupovat by je měla Správa státních hmotných rezerv,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Dodal, že tento návrh předloží vládě.

  • Praha zřídí „létající“ tým zdravotníků

    V pražských domovech pro seniory či lidi s postižením budou se zdravotnickou péčí pomáhat tzv. létající zdravotnické týmy. Krizový tým lékařů a sester bude fungovat od pondělí 4. května a dále v pracovních dnech od 08:00 do 18:00. Denně by mohli zdravotníci navštívit čtyři nebo pět zařízení. Tým vznikl mimo jiné jako reakce na nákazu onemocněním covid-19 v městském domově seniorů na Chodově a v soukromém zařízení v Michli, kde už několik klientů zemřelo.

  • FN Brno nabízí testy pro samoplátce

    Fakultní nemocnice Brno nabízí testování na koronavirus i samoplátcům. Cena je 2900 korun, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Pavel Žára. Brněnská nemocnice provádí stěry ve stanu v areálu v Bohunicích. „Přístup je možný pouze v osobním automobilu, v němž bude zájemci odebrán stěr z nosohltanu,“ uvedl Žára. Zdravotníci ve stanu jinak dělají stěry lidem, které k tomu kvůli podezření na nákazu určí hygienici nebo praktičtí lékaři.

Reklama

Hlavní zprávy