Hlavní obsah

OSN: Čína drží milion Ujgurů v internačních táborech. Pomáháme převýchovou, tvrdí Peking

Foto: Profimedia.cz

Ujgurové jsou druhým nejpočetnějším muslimským etnikem v Číně.

Reklama

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace kritizoval Čínu za držení milionu Ujgurů v internačních táborech, kde neplatí lidská práva. Podle Pekingu stát prostřednictvím přesídlení a převýchovy pomáhá lidem, které ošálil náboženský extremismus.

Článek

Organizace spojených národů tvrdě kritizovala Čínu za diskriminaci Ujgurů žijících v provincii Sin-ťiang. Podle OSN úřady zadržují celý milion příslušníků této muslimské menšiny v internačních táborech.

„Těm, které ošálil náboženský extremismus, je poskytnuta pomoc prostřednictvím přesídlení a převýchovy,” reagoval na kritiku Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace čínský delegát Čchu Lie-čche.

Lie-čche dále prohlásil, že zásah proti „extremistům a teroristům“ byl v souladu se zákonem a jeho cílem nebyla žádná etnická menšina ani „deislamizace” provincie.

„Zaznamenala jsem, že zavedení těchto převýchovných a indoktrinačních programů nepopíráte,“ reagovala na vystoupení čínského delegáta členka komise Gay McDougallová. Právě ona v pátek informovala, že podle mnoha důvěryhodných zpráv je v Číně milion Ujgurů držen „v masivním internačním táboře, který je veden v tajnosti“ a kde neplatí lidská práva.

Ujgurové jsou druhým nejpočetnějším muslimským etnikem v Číně. Řadí se k sunnitským muslimům a jejich počet se odhaduje na osm milionů. Většina turkických Ujgurů žije v provincii Sin-ťiang a na území, které obývá přes 1250 let, usiluje o nezávislý stát s názvem Východní Turkestán.

Reklama

Související témata:

Doporučované